LABRADORINNOUTAJA

Labradorinnoutaja on suosittu ja rakastettava koirarotu, joka hurmaa ystävällisyydellään ja aktiivisuudellaan.

Sen juuret ulottuvat Newfoundlandin saarelle, missä se toimi alun perin kalastajien apuna. Nykyään niitä käytetään laajasti sekä metsästyskoirina että perheen lemmikkeinä. Ne ovat myös erinomaisia avustajakoira ja soveltuvat hyvin esimerkiksi näkövammaisten opaskoiriksi sekä terapiakoira-toimintaan. Rodun leikkisä ja iloinen luonne tekee siitä suositun valinnan erityisesti lapsiperheille.

labradorinnoutaja

labradorinnoutaja lumessa

LUONNE
Ystävällinen, luotettava, lempeä, älykäs, energinen, sosiaalinen
VÄRIT
Musta, keltainen, ruskea
PAINO
25–45 kg
KORKEUS
56–57 cm (uros), 54–56 cm (naaras)
ELINIKÄ
10–12 vuotta

LABRATORINNOUTAJAN LUONNE

Labradorinnoutaja on erinomainen perhekoira, jonka luonteelle on ominaista ystävällisyys, lapsirakkaus, iloisuus ja uskollisuus.

Se on aktiivinen ja toiminnanhaluinen koira, joka nauttii erityisesti vedessä ja ulkona työskentelystä. Labbis on monipuolinen käyttökoira, joka menestyy hyvin erilaisissa koirakokeissa, kuten metsästys-, jäljestys-, palveluskoira-, raunio- ja tottelevaisuuskokeissa. Vaikka sen henkinen kehitys on usein hidasta, se säilyy oppimiskykyisenä vanhuuteensa saakka.

Tämän tiedonlähteenä toimii hankikoira.fi -sivusto.

Lue myös Mush omistajien kokemuksista

labradorinnoutaja kasvokuva luonne

labradorinnoutaja juoksee luonnossa

RODUN HISTORIA

Labradorinnoutajan historia juontaa juurensa Newfoundlandin saarelle, Kanadan itärannikolle 1700-1800-luvuille, missä näitä koiria käytettiin kalastajien apuna sekä metsästyksessä.

Rodun kantavanhemmat tuotiin Brittein saarille, ja sieltä se levisi maailmalle. Aluksi kaikki labradorit olivat mustia, mutta nykyisin niitä esiintyy myös keltaisina ja ruskeina. Rotu hyväksyttiin virallisesti Englannin kennelliitossa vuonna 1903. Suomeen ensimmäiset labradorit tuotiin jo 1900-luvun alussa, mutta nykyinen kanta sai alkunsa 1950-luvulla tuoduista koirista. Labbis on nykyisin yksi maailman yleisimmistä koiraroduista, ja sen suosio perustuu niin metsästysominaisuuksiin kuin ystävälliseen luonteeseen ja helppoon koulutettavuuteen. Suomessa rodun kanta on vahvistunut erityisesti 1980-luvulta lähtien, ja nykyisin se pitää rekisteröintimäärien kärkipaikkaa Suomessa.

Tämän tiedonlähteenä toimii labradori.fi/rotu/rodun-historia.

HAAVEISSA LABBIS?

Labradorinnoutajan hinta vaihtelee useiden tekijöiden mukaan, kuten kasvattajan maineen, pennun sukutaulun ja terveystarkastusten perusteella. Yleisesti ottaen pentujen hinnat Suomessa vaihtelevat 1400 ja 1700 euron välillä. Esimerkiksi pentuja myydään 1600 eurolla useissa eri kennelissä ympäri Suomea, mutta hinta voi vaihdella hieman riippuen kasvattajasta ja sijainnista. Tarkemmat tiedot pentujen hinnoista ja saatavuudesta löytyvät Hankikoira.fi-sivustolta, joka tarjoaa ajantasaista tietoa eri kasvattajien tarjoamista pennuista. Voit tutustua lisää tarkkaan hintatietoon ja pentueiden saatavuuteen heidän verkkosivuillaan: Hankikoira.fi.

Labradorinnoutaja sopii monenlaisille omistajille, erityisesti aktiivisille perheille ja yksilöille, jotka haluavat sitoutua koiran kouluttamiseen ja liikuntaan. Sen ystävällinen luonne tekee siitä erinomaisen valinnan lapsiperheille, ja sen kyky sopeutua erilaisiin ympäristöihin tekee siitä suositun kaupunki- ja maaseutuasujien keskuudessa. Labbikset ovat myös hyviä valintoja metsästys- ja harrastuskoiriksi, sillä ne nauttivat aktiivisista ulkoilma- ja vesitoiminnoista. Tärkeintä on tarjota rodulle riittävästi liikuntaa, aktiviteetteja ja henkistä stimulaatiota, jotta se voi kukoistaa ja olla onnellinen perheenjäsen.

Labradorinnoutaja on yleisesti ottaen terve peruskoira, jonka keskimääräinen elinikä on yli kymmenen vuotta. Vaikka joitain terveyshaasteita voi esiintyä, kuten monilla muillakin roduilla, korkealaatuinen ruoka, säännöllinen liikunta ja hyvä hoito edesauttavat koiraa pysymään terveenä ja voimaan hyvin. Terveen rodun ylläpitämiseksi on tärkeää kiinnittää huomiota terveiden yksilöiden valintaan jalostuksessa ja varmistaa, että kasvattajat tekevät tarvittavat terveystarkastukset.

Labradorinnoutajan ruokkiminen on tärkeä osa sen terveyden ylläpitämistä ja hyvinvointia. Tasapainoisen ruokavalion avulla varmistat, että koirasi saa kaikki tarvittavat ravintoaineet ja oikean määrän energiaa. On kuitenkin tärkeää tiedostaa, että labradorinnoutajilla on taipumus ylipainoon, mikä voi johtaa moniin terveysongelmiin ja lyhentää koiran elinikää.

Optimaalinen ruokavalio koostuu pääasiassa korkealaatuisesta lihasta, kuten naudanlihasta, kanasta, kalkkunasta ja sianlihasta. Lisäksi ruokavalioon tulisi sisällyttää kasviksia ja hedelmiä, jotka tarjoavat koiralle tärkeitä vitamiineja ja ravintoaineita. Viljoja tulee välttää, sillä korkea viljapitoisuus voi olla merkki huonolaatuisesta ruoasta.

Ylipainon välttämiseksi on tärkeää kiinnittää huomiota ruoka-annosten kokoon ja seurata koiran painoa säännöllisesti. Labbikset ovat usein innokkaita syöjiä, joten annosten koko tulisi määrittää huolellisesti ottaen huomioon koiran ikä, paino ja aktiivisuustaso. Yleensä niille riittää yksi tai kaksi ruoka-annosta päivässä, jotka tulisi tarjota samoihin aikoihin päivästä toiseen. Mikäli koira saa ruoka-aikojen välissä herkkuja, tulisi ne ottaa huomioon päivittäisissä ruoka-annoksissa.

On tärkeää muistaa, että labradorinnoutajien painoon ja ruokintaan ei ole olemassa yhtä oikeaa kaavaa, vaan se on arvioitava tapauskohtaisesti. Mikäli olet epävarma koirasi ruokinnasta tai painosta, kannattaa kääntyä eläinlääkärin puoleen saadaksesi asiantuntevaa neuvoa. Lisäksi voit aina ottaa yhteyttä ruokintaan liittyvissä kysymyksissä ammattilaisiin, kuten meihin Mushilla, ja saada asiantuntevaa opastusta koiran ruokintaan liittyen.

Me Mushilla suosittelemme tasapainoista ja lajityypillistä ruokavaliota koirille, joka koostuu raakalihasta, luista, sisäelimistä ja vihanneksista ilman lisä- tai säilöntäaineita sekä viljaa. Korostamme raakapakastetun ruoan hyötyjä, kuten minimiprosessointia ja ravintoaineiden säilymistä, ja varmistamme, että jokainen ateria on tasapainotettu sisältäen kaikki tarvittavat ravintoaineet koiran hyvinvoinnin takaamiseksi.

Mush kokemuksia – Mush (mushbarf.com)

Täältä voit lukea kokemuksia ja tarinoita raakaruokintaan liittyen.

Labbis Aidan kokemuksia mush ruokinnasta: Barffauskokemus

Labbis Pikin kokemuksia mush ruokinnasta: Barf-ruoka maistuu