POMERANIAN

Pomeranian on pieni, eloisa ja rohkea koirarotu, joka juontaa juurensa Saksasta ja Puolasta, Pommerin alueelta.

Kuuluisaan saksanpystykorvaperheeseen kuuluva Pomeranian on tunnettu erityisesti tiheästä turkistaan ja ketterästä, energisestä luonteestaan. Alun perin kehitetty vahtikoiraksi, tämä älykäs ja leikkisä rotu on nykyään arvostettu erityisesti seurakoirana ja näyttelykoirana. Pommin pieni koko ja ystävällinen luonne tekevät siitä täydellisen kumppanin niin kaupunkiin kuin maaseudulle. Sen valpas ja omistautunut käytös, yhdistettynä sen charmikkaaseen ulkonäköön, tekee siitä erinomaisen valinnan aktiiviseen ja läheiseen perheeseen.

pexels koolshooters 7683642 scaled

pexels cup of couple 8473724 scaled

LUONNE
Älykäs, rohkea, valpas, uskollinen, leikkisä
VÄRIT
Oranssi, musta, valkoinen, harmaa, sininen, ja monia muita yhdistelmiä
PAINO
1,9–3,5 kg
KORKEUS
18–30 cm (säkä)
ELINIKÄ
12–16 vuotta

LUONNE

Pomeranian on älykäs, rohkea ja erittäin kontaktinhaluinen. Se kiintyy vahvasti perheeseensä ja seuraa omistajaansa lähes kaikkialle.

Rotu on helposti koulutettavissa, sillä se haluaa miellyttää omistajaansa ja on hyvin valpas. Kuitenkin sen alkuperäinen vahtikoiran rooli näkyy toisinaan herkkähaukkuisuutena. Tämä pieni koira on myös tunnettu suuresta itsenäisyydestään ja omistautumisestaan perheelleen. Pomeranian ei ole taipuvainen karkailemaan ja viihtyy hyvin omalla pihallaan.

Tämän tiedonlähteenä toimii Musti ja Mirri sekä Pienpystykorvat RY -sivustot.

RODUN KEHITYS JA KÄYTTÖ

Pomeranian kuuluu saksanpystykorvaperheeseen, jossa on viisi eri kokoversiota. Pommi on näistä pienin, ja sen säkäkorkeus on 18–22 cm.

Rotu kehitettiin alun perin valppaaksi pihavahdiksi, mutta kuningatar Viktorian aikana sen suosio seurakoirana kasvoi. Se sopii erinomaisesti seurakoiraksi ja näyttelykoiraksi, ja se onkin suosittu erityisesti näyttelykehissä menestyksensä ansiosta.

Lähde: Hankikoira.fi sekä Pienpystykorvat.fi

pexels valeriya 7876469 scaled

pexels aaa333 9540666 scaled

RODUN HISTORIA

Juuret ulottuvat saksanpystykorviin, joista pienempiä yksilöitä alettiin kasvattaa Englannissa 1800-luvulla.

Rotu sai nimensä Pommerin alueen mukaan, joka sijaitsee nykyisen Saksan ja Puolan alueella. Englannin kuningatar Viktorian suuri kiinnostus rotua kohtaan nosti sen suosiota 1800-luvun lopulla. Rotu on ollut suosittu historiallisten merkkihenkilöiden, kuten Marie Antoinetten ja Mozartin, keskuudessa.

Suomessa Pom pom -rodun historia alkaa 1900-luvun alussa, jolloin ensimmäiset yksilöt tuotiin maahan Englannista, Venäjältä ja Ruotsista. Nykyään rotu on vakiintunut myös Suomessa, ja sen suosio on kasvanut vuosittain.

Tämän tiedonlähteenä toimii Pienpystykorvat.fi.

HAAVEISSA POMERANIAN?

Pomeranian pentujen hinnat Suomessa vaihtelevat yleensä 1500–3000 euron välillä. Hinta riippuu useista tekijöistä, kuten pennun sukutaulusta, kasvattajan maineesta ja siitä, onko pentu tarkoitettu näyttelyihin vai lemmikiksi. Näyttelylinjoista tulevien pentujen hinnat voivat olla korkeammat. Tämän tiedonlähteenä toimii Hankikoira.fi.

Pomeranian sopii parhaiten henkilölle tai perheelle, joka viettää paljon aikaa kotona ja pystyy tarjoamaan koiralle jatkuvaa seuraa. Tämä rotu tarvitsee runsaasti sosiaalista vuorovaikutusta ja viihtyy erityisesti omistajansa lähellä. Koska tämä rotu ei pidä yksinolosta, se ei sovellu perheisiin, joissa koira joutuisi olemaan pitkiä aikoja yksin. Pommin pieni koko ja leikkisä luonne tekevät siitä hyvän kumppanin kaupunkiasumiseen, mutta se tarvitsee myös aktiivista liikuntaa ja virikkeitä.

Kyllä, tällä rodulla on taipumus olla haukkuherkkä, mikä johtuu sen vahtikoirataustasta. Se on hyvin valpas ja reagoi herkästi ympäristön ääniin, varsinkin vieraiden tai tuntemattomien ihmisten saapuessa. Koulutuksella ja johdonmukaisella ohjauksella haukkumista voi kuitenkin hallita, ja Pom pom -rotu voi oppia rauhallisempaan käyttäytymiseen, jos se sosiaalistetaan hyvin jo pentuna.

Elinikä on keskimäärin 12–16 vuotta. Hyvällä hoidolla, kuten tasapainoisella ruokinnalla, säännöllisellä liikunnalla ja terveydentilan tarkkailulla, pomeranian voi elää pitkän ja terveen elämän. Rodulle tyypillisten terveysongelmien, kuten polvilumpion sijoiltaanmenon ja trakea kollapsin, varhainen havaitseminen ja hoito ovat myös tärkeitä eliniän pidentämisessä. Lähde: www.mustijamirri.fi -sivusto.

Vaikka rotu on suhteellisen terve, sillä esiintyy joitakin tyypillisiä terveysongelmia. Näitä ovat esimerkiksi Alopecia X (tuntemattomasta syystä johtuva karvanlähtö) ja patella luksaatio (polvilumpion sijoiltaanmeno). Muita mahdollisia terveysongelmia ovat trakea kollapsi (henkitorven painuminen kasaan) ja epilepsia. Ennen jalostusta on suositeltavaa tarkistaa koiran polvet ja silmät.

Lähde: https://www.pienpystykorvat.fi/rodut/pomeranian/ ja https://www.hankikoira.fi/koirarodut/pomeranian

Pomeranianin ruokinta on tärkeä osa sen terveyden ylläpitämistä. Pienestä koosta huolimatta, se tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka tarjoaa kaikki tarvittavat ravintoaineet ja oikean määrän energiaa. Koska Pommi voi olla altis ylipainolle, on erityisen tärkeää huolehtia ruokinnan tarkkuudesta.

Ruokavalion tulisi perustua korkealaatuisiin proteiininlähteisiin, kuten kanaan, naudanlihaan tai kalkkunaan. Proteiini tukee koiran lihaksistoa ja yleistä terveyttä. Lisäksi ruokavalioon kannattaa sisällyttää kasviksia ja hedelmiä vitamiinien ja mineraalien saannin varmistamiseksi. Viljoja ja sokeria tulisi välttää, sillä ne voivat aiheuttaa ruoansulatusongelmia ja altistaa ylipainolle.

Ruoka-annosten koko ja aikataulu ovat myös tärkeitä. Pommille riittää yleensä yksi tai kaksi ruoka-annosta päivässä. Annoskoko tulisi säätää koiran iän, painon ja aktiivisuuden mukaan. Jos koiralle annetaan herkkuja, ne on huomioitava päivittäisessä ruokamäärässä, jotta ei ylitetä koiran energian tarvetta.

Pomeranianin painoa ja hyvinvointia on tärkeää seurata säännöllisesti. Liikalihavuus voi johtaa terveysongelmiin, joten säännöllinen eläinlääkärin tarkastus ja ruokinnan arviointi ovat suositeltavia.

Me Mushilla suosittelemme tasapainoista ruokavaliota, joka koostuu raakalihasta, luista, sisäelimistä ja vihanneksista ilman lisä- tai säilöntäaineita sekä viljaa. Korostamme raakapakastetun ruoan hyötyjä, kuten minimiprosessointia ja ravintoaineiden säilymistä, ja varmistamme, että jokainen ateria on tasapainotettu sisältäen kaikki tarvittavat ravintoaineet koiran hyvinvoinnin takaamiseksi.

Mush kokemuksia – Mush (mushbarf.com)

Täältä voit lukea BARF-kokemuksia ja tarinoita raakaruokintaan liittyen.

Leikkisä nappisilmä Desireen tervehdys.