Rawfood picture 1 scaled

VARFÖR BARF & RÅFODER?

Hundar är köttätare och ska äta därefter. Enligt oss innebär det här att hundar ska erbjudas sådan mat som de skulle välja även i en naturlig livsmiljö, alltså rått kött, ben, inälvor och grönsaker.

Den etablerade förkortningen för den här utfodringsmetoden är BARF (Biologically Appropriate Raw Food), och det beskriver utmärkt grundtanken bakom råfoder. De helfoder vi erbjuder består till 90–95 procent av rått kött, ben och inälvor. Resten av produkten utgörs av växter och oljor, men inte av spannmål, majs eller andra utfyllnadsmaterial. Varje ingrediens har sin egen uppgift i helheten.

RÅFODER OCH BARF ÄR DET MEST NATURLIGA FODRET FÖR HUNDEN

Ser man till hundens kroppsbyggnad är det uppenbart att den är köttätare. Hundens tänder, käkar och matsmältning har utvecklats på den köttiga kostens villkor.

Hundens tänder och bett är idealiska för att fördela och tugga kött. Till skillnad från växtätare som malar sin föda, kan hunden inte röra sin käke i sidled – den använder sina käkar på ett helt annat sätt. Hunden har även en stor matsäck, vilket är typiskt för köttätare, eftersom det möjliggör att den äter en stor mängd i taget även om det i dagens läge inte behöver göra det. Om att hunden är en köttätare vittnar även dess korta tarmkanal. Att långsamt smälta fiber kräver att djuret har en lång tarmkanal. Hunden äter inga stora mängder fiber och har därför inte heller behov av att ha en lång tarmkanal.

Rått kött är en väsentlig del av råutfodring, eftersom hundar även i naturen skulle äta så. Vid råutfodring säkerställer vi även att näringsämnena bibehålls, eftersom tillredning av kött och ben förstör en del av näringsämnena, de goda bakterierna och enzymerna. Att ge tillredda ben till hundar kan till och med vara farligt, eftersom benmaterialet blir hårdare när det hettas upp och lätt splittras i vassa skärvor. Tillredda ben smälter inte heller bra i hundens kropp. När benen är råa är de mjukare och smälter lättare.

slow feed cooling matskal mush merch
Det är överraskande enkelt att börja råutfodra med MUSH-helfodren, du behöver ingen tidigare erfarenhet.
pexels yaroslav shuraev
Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om våra produkter BARF och råutfodring.
Läs hur råutfodring har förändrat livet hos MUSH kunders hundar.
Mask Group

MUSH VAISTO OCH MUSH HELLÄ

Enkelt arttypiskt foder – MUSH Vaisto och Hellä har utformats för att uppfylla din hunds behov på ett naturligt och lättserverat sätt, oberoende av om du har mycket eller lite erfarenhet av råutfodring. Varför ska man då välja råfoder? Nedan får du svaren på den frågan!

MUSH Vaisto har utformats för att innehålla alla näringsämnen som behövs till stöd för din hunds hälsa genom att tillämpa BARF-metoden. Vaisto består av ingredienser som efterliknar hundens naturliga kost som rovdjur – i ett mycket enklare och mer praktiskt format! Vaisto innehåller 90–95 procent rått kött, inälvor och ben, som ger ditt husdjur rikligt med protein och naturliga näringsämnen. Råa grönsaker har tillsatts i fodret för att bidra med fiber, enzymer och ge näring åt tarmkanalens goda bakterier. Olja används för att komplettera matsmältningen och säkerställa intaget av viktiga vitaminer.

För dem som är osäkra när det gäller att utfodra med färska ben har vi även ett benfritt alternativ, MUSH Hellä. Fodret innehåller nyttiga enzymer, omega-3-fettsyror från fisk- och olivolja samt fermenterade grönsaker med mängder av nyttiga mjölksyrebakterier som är viktiga för att tarmkanalen ska må bra. Eftersom Hellä är benfritt lämpar det sig även som övergångsfoder för hundar i alla åldrar som övergår från torrfoder till råfoder, även för unga valpar som första gången bekantar sig med fast föda.

Vaisto och Hellä finns även att fås i frystorkade versioner: Hellä Freeze-dried och Vaisto Freeze-dried. Det här torra men råa helfodret väger inte mycket, vilket gör det perfekt för resan!

Freeze dried test@2x 2

BARF ÄR 100 % NATURLIGT

Våra BARF-produkter är 100 procent naturliga och när du använder dem vet du alltid vad du serverar till ditt husdjur. Om du själv vill försäkra dig om det här, är du välkommen att besöka vår fabrik i Jakobstad för att med egna ögon se hur produkterna tillverkas! Om du inte har möjlighet att besöka oss på fabriken kan du bekanta dig närmare med vår produktion här.

För oss innebär ”naturligt” råvaror som finns i naturen som sådana, eller som har processats så lite som möjligt. Det innebär råvaror där inget avlägsnats eller tillsatts. Köttet kommer färskt till vår fabrik. Det mals, portioneras till bullar och fryses in – mer gör vi inte. Bekanta dig närmare med våra råvaror här.

Fördelar med BARF & råutfodring:

test 1717147108 trimmy Group

Alla näringsämnen är i sin naturliga form.

test 1717147108 trimmy Group

Enzymer och goda bakterier bibehålls bättre eftersom produkten inte har tillretts.

test 1717147108 trimmy Group

MUSH-foder innehåller inga tillsatsämnen eller konserveringsmedel.

test 1717147108 trimmy Group

Fodret är 100 % naturligt.

adobestock 289922847 scaled

ORDNING PÅ PROBLEMEN MED RÅKOST

Under årens lopp har vi samlat på oss en gedigen erfarenhet av att utfodra hundar med rått kött, ben, inälvor och grönsaker. Även den senaste forskningen visar att naturlig kost är bra för hundar. För råutfodring talar även de tusentals positiva användarerfarenheter som vi mottagit från erfarna hunduppfödare.

Många av dem som prövat råutfodring har upptäckt,
att råfoder kan hjälpa:
  • med att kontrollera vikten
  • att hantera allergier
  • vid atopiska eksem
  • vid ledinflammationer
  • vid bukspottkörtelinflammation
  • vid problem med matsmältningen
  • vid illaluktande andedräkt, kropp och avföring.
MUSH Vaisto 2016 fiilis 267

adobestock 51134246 3

Erfarna hunduppfödare har även lagt märke till
att råutfodring gör att djuren har:

  • en bättre allmänhälsa
  • mer energi
  • bättre aptit
  • effektivare immunsystem
  • mindre och fastare avföring
  • friskare hy och glansig päls
  • friskare tänder