Att börja med RÅUTFODRING

Naturlig kost för hundar och katter

Avsikten med en naturlig utfodring för hundar och katter är att efterlikna deras arttypiska föda. Hundar och katter ges rå föda, sådan som de skulle äta i naturen: kött, ben och inälvor.

Det är överraskande enkelt att börja råutfodra med de finländska MUSH-helfodren, och du behöver ingen tidigare erfarenhet om ämnet. Pröva på råutfodring och ge ditt husdjur naturligt foder tillverkat av färska råvaror som inte innehåller onödiga utfyllnadsämnen såsom spannmål, majs och som har varit räddningen för många hundar och katter vid olika problem.

koiran raakaruokinta helposti Mush

VILKEN PRODUKT SKA JAG BÖRJA MED?

Det finns lämpliga produkter för en hund som introduceras till råkost i såväl helfoderserien Vaisto och Hellä:

Vaisto Grön är ett alternativ som är snällt mot magen eftersom den innehåller en mindre mängd ben och mer grönsaker än andra produkter i dess produktfamilj. Det här fodret är skonsamt även för en ovan mage. Helfoder är som namnet antyder en färdig blandning som du inte behöver tillägga något till, det behövs alltså inte mer kunskap än vid användningen av torrfoder!  Produkter i serien Vaisto kan användas som sådana eller vid sidan av torrfoder.

Ännu skonsammare är förstås helfoderprodukterna Hellä. Hellä-produkterna är helt benfria och innehåller mjölksyrabakterier som är viktiga för att tarmkanalen ska må bra. De här är ett ypperligt val om du börjar med råutfodring och har en hund med känslig mage.

För att börja med råutfodring av din katt kan du välja vilken produkt som helst ur Vaisto Cat-serien.


pexels polina tankilevitch
Vill du veta hur vi väljer ut våra råvaror och varifrån de kommer?
08 mush bites are weighed for
Bekanta dig med vår produktionsprocess.

HUR BÖRJAR JAG RÅUTFODRA?

Det lönar sig att övergå till råfoder stegvis under loppet av några veckor.

Vi rekommenderar alltid att börja råutfodra stegvis – i etapper. Blanda till en början en liten mängd rått i det foder hunden vanligen äter och öka gradvis mängden råfoder medan du följer med hur hundens mage reagerar.

krista mangulsone 9gz3wfHr65U

BARF & RÅUTFORDRING STEG FÖR STEG – EXEMPEL:

Group
Dag 1–4

Ersätt den mängd som motsvarar en bulle av det nuvarande fodret med en bulle av det råa helfoder som du valt av de råa helfoder som beskrivs ovan.

Group
Dag 5–8

Ersätt den mängd av det nuvarande fodret som motsvarar två bullar med två bullar av det råa helfodret.

Group
Dag 9–12

Ersätt den mängd av det nuvarande fodret som motsvarar tre bullar med tre bullar av det råa helfodret.

Group
Fortsätt med samma rutin …

tills du har ersatt hela den nuvarande fodergivan med rått helfoder.
Efter att regelbundet ha utfodrat med råfoder i två veckor kan du mycket väl erbjuda ditt husdjur andra smakalternativ.

Från tillvänjning till att utöka smakpaletten

Användbara tips:

Efter att regelbundet ha utfodrat med råfoder i två veckor kan du mycket väl erbjuda ditt husdjur andra smakalternativ. Om ditt husdjur är litet (under 10 kg) eller mycket litet (under 5 kg) kan det vara bra att börja med en halv, eller till och med en fjärdedels, bulle de första dagarna. Och omvänt, om din hund är mycket stor kan du naturligtvis börja med en större mängd bullar. En lämplig första portion är ungefär 10 procent av portionen.

För en del kan övergången ske i snabbare takt, men det lönar sig att börja i sakta mak, och hellre ta det för långsamt än för snabbt. Kroppen ges då tid att vänja sig vid förändringen av kosten.

I synnerhet katter kan vara misstänksamma mot nya typer av föda. Tips på hur du vänjer en misstänksam finsmakare med råfoder hittar du här.

Hur mycket är en lämplig mängd?

Ta reda ditt husdjurs behov med hjälp av vår pdf-fil.