VÅRA RÅVAROR

Ursprunget har betydelse – nordisk renhet och kött av hög kvalitet

När det gäller råvarorna har vi en tendens att vara mycket kräsna. Råvarorna utgör fundamentet för våra produkter, men de är även hjärtat i vår företagsverksamhet. Vi är stolta över att vi kan samarbeta med så många fantastiska producenter. På så sätt kan vi gemensamt försäkra oss om att din hund får det mest naturliga hundfodret. Bekanta dig med våra produkter här.

Ravaror ursrung MUSH 1

pexels grizzlybear

Huvudsakligen finländskt kött

I våra produkter använder vi i huvudsak finländskt kött. I takt med att efterfrågan på våra produkter har ökat och i vår strävan att producera hållbart har vi beslutat att köpa in en liten del råvaror från noggrant utvalda producenter även i Sverige och Norge. Det här gör att vår effekt på köttproduktionens skala minimeras (största delen av våra råvaror är nämligen biprodukter av köttproduktion för mänsklig konsumtion), men även att livsmedelssäkerheten är fortsatt lika hög.

Fördelen med nordiska råvaror

Det finns många fördelar med att använda de här råvarorna. Finland, Sverige och Norge följer noggrant lagstadgade krav från både EU och de enskilda länderna. Den nordiska jordmånen är enligt internationella standarder ren. Tack vare växtföljden och de hårda vintrarna är användningen av bekämpningsmedel mindre än i många andra industrialiserade länder, och användningen av bekämpningsmedel övervakas. Produktionsdjur medicineras endast när det finns verkligt behov av det, såsom vid behandling av sjukdomar.

Stöd för inhemsk produktion

Alltid då du placerar en finländsk produkt i din köpkorg (till dig eller ditt husdjur) stöder du finländsk och skandinavisk produktion oberoende av om produkten är färsk eller torkad (såsom Vainu-serien). Finland har på ett lyckat sätt kunnat anpassa sina principer för matproduktion med det internationella konceptet One Health, med vilket vi säkerställer att vi även i framtiden satsar på en sparsam användning av antibiotika, att skydda vår rena mark och på ett övergripande plan på vår miljö och djurens hälsa.

Stolthet över kvaliteten på och effekterna av MUSH

Vi på MUSH är stolta över vårt kunnande, våra fina råvaror och hur de hanteras. Mest stolta är vi ändå över de tiotusentals katter och hundar runtomkring Norden, vars livskvalitet vi har kunnat förbättra med våra produkter!

Bekanta dig närmare med våra produkter här.

Group
ÄGG

Äggen kommer från Finland.

Group
ÄLG

Älgköttet kommer från Finland och Sverige, där älgarna lever vilt i skogarna och äter naturlig föda.

Group
GRIS

Utöver att vi uppfyller de höga nationella standarderna för finländsk köttproduktion använder vi griskött som kommer från Snellmans egna finländska gårdar. På de här gårdarna följs djurens välfärd noggrant: både djurläkaren och den övervakande myndigheten besöker gårdarna flera gånger per år. Tack vare de stränga reglerna förekommer Aujeszkys sjukdom, som är mycket farlig för hundar och katter, inte alls hos finländska grisar. Ursprunget hos vårt griskött är mycket enkelt att kontrollera, det levereras färskt varje dag.

Group
GRÖNSAKER

Vi använder enbart råvaror som uppfyller kraven på livsmedelssäkerhet. En del grönsaker är biprodukter av livsmedelsindustrin, vi kan hjälpa till att minska på matsvinnet. Grönsakerna kommer från Europa och i den mån det är möjligt från Finland.

Group
KALKON

Kalkonköttet kommer i huvudsak från Finland. När vi köper in kalkonkött följer vi stränga kvalitetsriktlinjer som uppfyller de lagstadgade kraven i EU och Finland. En del av kalkonköttet kommer från Sverige som i likhet med Finland har stränga riktlinjer för kvalitet och köttproduktion.

Group
KYCKLING

Kycklingen kommer i huvudsak från Finland och delvis från Sverige. När det gäller kyckling följer vi ländernas strikta riktlinjer för kvalitet, som är strängare än EU:s lagstadgade krav.

Group
LAMM

Lammköttet kommer i huvudsak från finländska gårdar i närheten. Genom att välja inhemsk produktion säkerställer vi att djurens välfärd följs upp till höga standarder och att köttet alltid är av exceptionell kvalitet. En del av lammköttet kommer från norska producenter som följder EU:s lagstadgade krav samt Norges egna strikta lagenliga krav på köttproduktion och boskapsskötsel. Därtill kommer en liten del av lammköttet även från utvalda producenter på Island.

Group
LAX

Den lax vi använder kommer från Norge och en del från Finland. Fiskarna levereras till vår fabrik färska av lokala leverantörer. Även när det gäller fisken följer vi tillämpliga lagstadgade krav när det gäller livsmedelssäkerhet.

Group
NÖT

Vårt nötkött kommer i huvudsak från finländska gårdar via vårt moderbolag Snellman. Nötköttet levereras färskt till Snellmans köttförädling, som ligger i närheten av MUSH-fabriken. Vi kan garantera att de höga nationella kraven på finländska köttproducenter uppfylls och att de höga kraven i hälsoprogrammet för djuren uppfylls. Veterinärbesök och rådgivningsbesök ordnas till gårdarna flera gånger per år. En del av vårt nötkött kommer även från gårdar i Sverige, som följer landets strikta lagar för köttproduktion och boskapsuppfödning.

Group
OLJA

Oljorna som vi använder i våra produkter kommer från Finland (camelinaolja), från Tyskland (solrosolja), Island (vildfiskolja) och Spanien (extra jungfru olivolja). I produktens ingrediensförteckning specificeras vilken olja produkten innehåller.

Group
REN

Våra renar känner inte till stängsel, de vandrar fria i Lappland och äter det naturen ger. Våra köttproducenter följer naturvårdslagarna, skyddar renarna från onödigt lidande och säkerställer att de har naturliga levnadsförhållanden.