Australiensisk vallhund

Den australiensiska vallhunden, som även är känd under namnet aussie, är en livlig och intelligent hundras som togs fram i USA för att valla får och andra typer av boskap.

Den här rasen är i synnerhet känd för sin förmåga att arbeta självständigt och att vid behov fatta snabba beslut i sin vallning. Aussierna är utmärkta familjehundar. De är aktiva, beskyddande och lekfulla och passar särskilt bra för dem som har en aktiv livsstil. Den australiensiska vallhunden lämpar sig även för många olika grenar av hundsport, såsom agility och lydnadstävlingar.

Helix

celine druguet 4Bfl0pqWZtc

EGENSKAPER
intelligent, energisk, beskyddande, lojal, lekfull, arbetsvillig
FÄRGER
blue merle, red merle, svart eller röd endera med vita och/eller tan-tecken eller utan.
VIKT
25–29 kg (hanar), 18–25 kg (tikar)
LIVSLÄNGD
12–15 år
HÖJD
51–58 cm (hanar), 46–53 cm (tikar, fullvuxen, manken)

EGENSKAPER hos en australiensisk vallhund

Den australiensiska vallhunden är en livlig och intelligent brukshund som har väldigt starka vallnings- och vaktinstinkter, vilket gör den till en utmärkt hjälpreda på lantbruksgårdar. Den är tjänstvillig och lättlärd, och uträttar sin uppgift med stil och entusiasm. Även om den kan vara lite reserverad mot människor den inte känner är den inte skygg eller aggressiv varken mot människor eller andra djur.

Aussien är lycklig när den får delta i familjens vardagliga rutiner och följa sin ägare i princip vart som helst hemma. Den kräver ett aktivt liv och behöver rikligt med motion och annan stimulans för att hållas nöjd. Rasen lämpar sig inte enbart som hemma-, bur- eller gårdshund, eftersom den vill vara i närheten av människor och aktivt delta i sin ägares aktiviteter.

Aussien kommer vanligen bra överens också med små barn, i synnerhet om barnet och hunden har växt upp tillsammans. Både barn och hundar ska emellertid läras hur de ska bete sig runt varandra, och umgänget mellan barn och hundar ska alltid övervakas av en vuxen.

Källa för informationen är webbplatsen https://www.hankikoira.fi.

Rasens historia

Den australiensiska vallhunden har avlats fram i USA, där den ursprungligen användes för vallnings- och vaktuppdrag på bondgårdar och rancher.

Rasen delades in i brukshunds- och utställningstyper, med olika egenskaper och användningsändamål. Hundarna av brukstyp var självständiga och engagerade i sitt arbete, medan det hos utställningshundarna främst var utseendet som betonades. Numera har den australiensiska vallhunden etablerat sig som den utmärkta hund den är för olika typer av aktiviteter och utställningar, och den har vunnit popularitet även inom vallning. 

DRÖMMER DU OM en australiensisk vallhund?

Priset på en australiensisk vallhund i Finland varierar vanligen mellan 1 700 och 2 300 euro beroende på uppfödare och valp. Priset kan även variera på grund av hundens stamtavla, nivån på aveln hos hundens föräldrar och på var uppfödaren bor. Mer information finns på webbplatsen Hankikoira.fi.

Den australiensiska vallhunden lämpar sig utmärkt för den som gärna sysslar med olika aktiviteter, men den är även en fin sällskaps- eller familjehund. Aussien är intelligent och lojal och anpassar sig utan problem till olika familjemiljöer. Den australiensiska vallhunden njuter av mycket motion och är en social hund som trivs i andra hundars sällskap. I synnerhet som valp är rasen väldigt lekfull och leker gärna med barn, vilket gör den till en utmärkt familjemedlem. Det är ändå viktigt att notera, att rasen inte lämpar sig för hushåll där det finns aggressiva hundar, eftersom den kan reagera mycket aggressivt i sådana situationer. (Källa: Koiramaailma.fi)

Den australiensiska vallhunden har inga nämnvärda problem, såsom problem med fortplantningen, men i aveln finns det ändå skäl att ägna särskild uppmärksamhet åt att rasen bibehålls som en naturligt reproducerande ras. De viktigaste hälsoproblemen är förknippade med utvecklingsstörningar, ögonsjukdomar, epilepsi, ryggradssjukdomar och autoimmuna sjukdomar. Till utvecklingsstörningarna i benstommen räknas höftleds- och armbågsdysplasi samt ryggsjukdomar.

Om din hund diagnostiserats med en sjukdom som misstänks vara ärftlig, är det viktigt att meddela hundens uppfödare och ägarna till närbesläktade hundar. Det rekommenderas även att meddela om sjukdomen till Australianpaimenkoirat ry:s avelskommitté. Överväg att utesluta hunden från avel och bekanta dig med möjligheter att delta i genundersökningsgrupper, som utreder vilka gener som orsakar ärftliga sjukdomar. Det här kan nämligen främja forskningsarbetet och förhindra att sjukdomar sprids inom rasen. (Källa: Australianpaimenkoirat.fi)

Att se till så att hunden får i sig rätt föda är en stor del av att upprätthålla aussiens hälsa. Födan ska i huvudsak bestå av högklassigt kött, såsom nöt-, kyckling-, kalkon- och griskött. Kött ska utgöra minst 70 procent av hundens kost. Kosten ska även innehålla omkring 20–30 procent grönsaker och frukter. Undvik helt att ge hunden spannmål eller socker.

Håll ett vakande öga på fodrets kvalitet. Förpackningens innehållsförteckning ger viktig information om fodrets sammansättning. Det rekommenderas att välja ett foder som innehåller alla de näringsämnen som hunden behöver, utan överflödiga utfyllnadsämnen, sötningsmedel, konstgjorda smakförstärkare eller kemiska konserveringsmedel.

Råutfodring, eller BARF (Biologically Appropriate Raw Food), är ett alternativ som lämpar sig bra också för australiensiska vallhundar. Vid råutfodring kan du kontrollera och säkerställa fodrets kvalitet, något som är av största vikt för att hunden ska må bra.

Genom att se till att din hund får ändamålsenlig föda säkerställer du att din hund hålls frisk och full av energi. Vi rekommenderar en balanserad och arttypisk föda till hundar. En sådan föda består av rått kött, ben, inälvor och grönsaker, men inget spannmål, tillsats- eller konserveringsmedel. Det är viktigt att lägga märke till fördelarna med råfryst foder, såsom att det har processats minimalt och bibehåller näringsämnena. Varje måltid ska vara balanserad och innehålla alla näringsämnen som behövs för att garantera hundens hälsa. (Källor: Koiramaailma.fi, Mush)

Erfarenheter av Mush – Mush (mushbarf.com)

Här kan du läsa andras erfarenheter av BARF och berättelser om råutfodring av australiensiska vallhundar.

No posts