LABRADOR RETRIEVER

Labrador retriever är en populär och älskvärd hundras som charmar alla med sin vänlighet och energi.

Hundrasen har sina rötter på ön Newfoundland, där den ursprungligen användes av fiskare. Numera används den ofta både som jakthund och familjens husdjur. Labradoren är även utmärkt som assistanshund och lämpar sig väl till exempel som ledarhund för personer med nedsatt syn eller som terapihund. Tack vare sitt lekfulla och glada temperament är den ett populärt val särskilt bland barnfamiljer.

labrador

rachel alexis p1vaRRSCznU

EGENSKAPER
vänlig, pålitlig, mild, intelligent, energisk, social
FÄRGER
svart, gul, brun
VIKT
25–45 kg
LIVSLÄNGD
10–12 år
HÖJD
56–57 cm (hanar), 54–56 cm (tikar)

EGENSKAPER hos en labrador retriever

Labrador retriever är en utmärkt familjehund, vars karaktär kännetecknas av vänlighet, kärlek till barn, glädje och lojalitet.

Den är en aktiv och tjänstvillig hund som särskilt njuter av att vara i vattnet och att vara ute. Labben är en mångsidig brukshund som klarar sig väl i olika hundprover, såsom jakt-, spår-, brukshunds-, räddningshunds- eller lydnadsprover. Även om hundens mentala utveckling ofta är långsam, bibehåller den sin läraktighet upp till en hög ålder.

Källa för informationen är webbplatsen hankikoira.fi.

ari spada Cn9XO8qeJpE

valeriia fokina sKRAJY6q8og

Rasens historia

Labrador retriever har sina rötter på ön Newfoundland, på den kanadensiska östkusten, där den sedan 1700- och 1800-talen har använts av fiskare och jägare.

Rasens stamfäder fördes till de brittiska öarna, och spreds därifrån över hela världen. Till en början var alla labradorer svarta, men numera kan de även ha färgerna gul och brun. Rasen godkändes officiellt av Storbritanniens nationella kennelklubb år 1903. De första labradorerna kom till Finland redan i början av 1900-talet, men den nuvarande stammen har sitt ursprung i de hundar som importerades i början av 1950-talet. Labben är numera en av världens vanligaste hundraser, och rasens popularitet grundar sig såväl på dess jaktegenskaper som dess vänlighet och läraktighet. I Finland har rasen i synnerhet sedan 1980-talet växt sig stark och är den ras som leder statistiken i Finland över flest registrerade individer per år.

Källa till den här informationen är webbplatsen labradori.fi/rotu/rodun-historia.

DRÖMMER DU OM EN LABBEN?

Priset på en labrador retriever varierar på grund av flera olika faktorer, såsom uppfödarens rykte, valpens stamtavla och mängden hälsokontroller. I Finland ligger priset på en labradorvalp vanligen mellan 1 400 och 1 700 euro. Flera kennlar runtom i Finland säljer valpar för 1 600 euro, men priset kan variera lite beroende på uppfödare och ort. Mer detaljerad information om priset på valpar och deras tillgänglighet hittar du på webbplatsen Hankikoira.fi, som sammanställer aktuell information om valpar som de olika uppfödarna erbjuder. Du kan läsa mer om prisuppgifter och tillgängliga valpkullar på uppfödarnas webbplatser som du hittar via: Hankikoira.fi.

En labrador retriever är lämplig för många olika typer av ägare, i synnerhet för aktiva familjer och personer som vill satsa tid på att utbilda och motionera sin hund. Labradorens vänlighet gör den till ett utmärkt val för barnfamiljer, och dess förmåga att anpassa sig till olika miljöer gör den populär såväl bland dem som bor i städer som bland dem som bor på landet. En labrador är också ett bra val som jakthund eller för olika typer av aktiviteter, eftersom de njuter av utomhus- och vattenaktiviteter. Det viktigaste är att erbjuda rasen tillräckligt med motion, aktiviteter och mental stimulans, så att den kan blomstra och vara en lycklig familjemedlem.

Labrador retriever är i allmänhet en frisk hundras med en genomsnittlig livslängd på över tio år. Men även labradoren kan ha problem med hälsan, liksom även många andra raser. Foder av hög kvalitet, regelbunden motion och god skötsel bidrar till att hålla hunden frisk och till att den mår bra. För att bibehålla en frisk ras är det viktigt att friska individer väljs ut för avel och att säkerställa att uppfödarna genomför de nödvändiga hälsokontrollerna.

Utfodringen spelar en viktig roll för labradorens hälsa och för att den ska må bra. Med en balanserad föda säkerställer du att din hund får alla de näringsämnen den behöver och att den får rätt mängd energi. Det är viktigt att vara medveten om att labrador retriever är en ras med benägenhet för övervikt, vilket kan ge upphov till många problem med hälsan och förkorta hundens livslängd.

En optimal kost består i huvudsak av högklassigt kött, såsom nöt-, kyckling-, kalkon- och griskött. Kosten ska även innehålla grönsaker och frukter, som ger hunden viktiga vitaminer och näringsämnen. Det finns skäl att undvika spannmål, eftersom en hög halt av spannmål kan vara ett tecken på foder av dålig kvalitet.

För att undvika övervikt är det viktigt att hålla ett öga på portionsstorleken och regelbundet kontrollera hundens vikt. Labradorer är ofta ivriga när det gäller mat, så storleken på portionerna ska vara noggrant uppmätta och beakta hundens ålder, vikt och aktivitetsnivå. Ofta räcker en eller två matportioner per dag. Portionerna ska serveras vid samma tidpunkt varje dag. Om hunden får godsaker mellan måltiderna, ska de beaktas i de dagliga portionsstorlekarna.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns bara ett rätt sätt att hantera en labradors utfodring och vikt, utan att varje fall är individuellt. Om du är osäker på din hunds utfodring och vikt lönar det sig att vända sig till veterinären för att få expertråd. Du kan också när som helt kontakta yrkesfolk, såsom oss på Mush, om du har frågor om utfodring, och vill få sakkunnig vägledning om hur du utfodrar hunden.

Vi på Mush rekommenderar en balanserad och arttypisk föda till hundar. En sådan föda består av rått kött, ben, inälvor och grönsaker, men utan spannmål, tillsats- eller konserveringsmedel. Vi betonar fördelarna med det råfrysta fodret, såsom att det processats minimalt och bibehåller näringsämnena. Och vi säkerställer att varje måltid är balanserad så att den innehåller alla de näringsämnen som hunden behöver för att garantera att den mår bra.

Erfarenheter av Mush – Mush (mushbarf.com)

Här kan du läsa andras erfarenheter av BARF och berättelser om råutfodring.

Labradoren Nellies erfarenheter av Mush: BARF-erfarenheter

Labradoren Dexters erfarenheter av Mush: BARF-mat är gott 

No posts