POMERANIAN

Pomeranian är en liten, livlig och modig hundras med rötter i Tyskland och Polen, specifikt från Pommern.

Som medlem av den berömda spetsfamiljen är Pomeranian känd för sin tjocka päls och sitt smidiga, energiska temperament. Ursprungligen utvecklad som en vakt hund, uppskattas denna intelligenta och lekfulla ras idag främst som sällskapshund och utställningshund. Den lilla storleken och vänliga personligheten gör den till en perfekt följeslagare både i stadsmiljöer och på landsbygden. Dess alerta och hängivna beteende, tillsammans med dess charmiga utseende, gör den till ett utmärkt val för en aktiv och närstående familj.

pexels koolshooters 7683642 scaled

pexels cup of couple 8473724 scaled

EGENSKAPER
Intelligent, modig, alert, lojal, lekfull
FÄRGER
Orange, svart, vit, grå, blå och många andra kombinationer
VIKT
1,9–3,5 kg
LIVSLÄNGD
12–16 år
HÖJD
18–30 cm (mankhöjd)

EGENSKAPER

Pomeranian är intelligent, modig och mycket kontaktsökande. Den knyter starka band till sin familj och följer sin ägare nästan överallt.

Rasen är lätt att träna eftersom den vill behaga sin ägare och är mycket alert. Dock kan dess ursprungliga roll som vakthund ibland visa sig som en benägenhet att skälla. Denna lilla hund är också känd för sin stora självständighet och hängivenhet till sin familj. Pomeranian har inte en tendens att rymma och trivs bra på sin egen gård.

Denna information kommer från Musti ja Mirri samt Pienpystykorvat RY -webbplatser.

RASENS UTVECKLING OCH ANVÄNDNING

Pomeranian tillhör saksanpystykorvafamiljen, som har fem olika storleksvarianter. Pomeranian är den minsta av dessa, med en mankhöjd på 18–22 cm.

Rasen utvecklades ursprungligen som en alert gårdsvakt, men under drottning Viktorias tid ökade dess popularitet som sällskapshund. Den är utmärkt som sällskapshund och utställningshund, och den har blivit populär särskilt inom utställningsringen tack vare sina framgångar.

Källa: Hankikoira.fi samt Pienpystykorvat.fi

pexels valeriya 7876469 scaled

pexels aaa333 9540666 scaled

RASENS HISTORIA

Rötterna sträcker sig tillbaka till saksanpystykorvar, där mindre individer började avlas i England på 1800-talet.

Rasen fick sitt namn efter Pommernregionen, som ligger i dagens Tyskland och Polen. Den brittiska drottningen Viktorias stora intresse för rasen ökade dess popularitet i slutet av 1800-talet. Rasen har varit populär bland historiska personligheter, såsom Marie Antoinette och Mozart.

I Finland börjar Pomeranianrasens historia i början av 1900-talet, när de första individerna importerades från England, Ryssland och Sverige. Idag har rasen etablerat sig även i Finland, och dess popularitet har ökat varje år.

Denna information kommer från Pienpystykorvat.fi.

DRÖMMER DU OM EN POMERANIAN?

Priserna för Pomeranian-valpar i Finland varierar vanligtvis mellan 1500 och 3000 euro. Priset beror på flera faktorer, såsom valpens stamtavla, uppfödarnas rykte och om valpen är avsedd för utställning eller som sällskapsdjur. Priserna för valpar från utställningslinjer kan vara högre. Källa: Hankikoira.fi.

Pomeranian passar bäst för en person eller familj som tillbringar mycket tid hemma och kan ge hunden kontinuerligt sällskap. Denna ras behöver mycket social interaktion och trivs särskilt nära sin ägare. Eftersom denna ras inte gillar att vara ensam, passar den inte för familjer där hunden skulle vara ensam under långa perioder. Den lilla storleken och lekfulla naturen gör den till en bra följeslagare för stadsboende, men den behöver också aktiv motion och stimulans.

Ja, denna ras har en tendens att vara känslig för att skälla, vilket beror på dess bakgrund som vakthund. Den är mycket alert och reagerar snabbt på ljud i omgivningen, särskilt när främlingar eller okända personer kommer. Genom träning och konsekvent vägledning kan skällandet dock kontrolleras, och Pomeranian kan lära sig att bete sig lugnare om den socialiseras väl redan som valp.

Livslängden är i genomsnitt 12–16 år. Med god vård, såsom en balanserad kost, regelbunden motion och övervakning av hälsotillståndet, kan Pomeranian leva ett långt och friskt liv. Tidig upptäckte och behandling av rasens typiska hälsoproblem, såsom patellaluxation och trakealkollaps, är också viktigt för att förlänga livslängden. Källa: www.mustijamirri.fi -webbplatser.

Även om rasen är relativt frisk förekommer vissa typiska hälsoproblem. Dessa inkluderar till exempel Alopecia X (håravfall av okänd orsak) och patellaluxation (knäskålsluxation). Andra möjliga hälsoproblem är trakealkollaps (sammanfall av luftstrupen) och epilepsi. Det rekommenderas att kontrollera hundens knän och ögon innan avel.

Källa: https://www.pienpystykorvat.fi/rodut/pomeranian/ och https://www.hankikoira.fi/koirarodut/pomeranian

Att mata en Pomeranian är en viktig del av att upprätthålla dess hälsa. Trots sin lilla storlek behöver den en balanserad kost som ger alla nödvändiga näringsämnen och rätt mängd energi. Eftersom Pomeranian kan vara benägen att gå upp i vikt är det särskilt viktigt att vara noga med matningen.

Kosthållningen bör baseras på högkvalitativa proteinkällor, såsom kyckling, nötkött eller kalkon. Protein stöder hundens muskler och allmänna hälsa. Dessutom bör kosten inkludera grönsaker och frukter för att säkerställa intaget av vitaminer och mineraler. Spannmål och socker bör undvikas, eftersom de kan orsaka matsmältningsproblem och öka risken för övervikt.

Mått och schema för matportionerna är också viktiga. Pomeranian brukar klara sig med en eller två måltider per dag. Portionsstorleken bör justeras efter hundens ålder, vikt och aktivitetsnivå. Om hunden får godis bör dessa beaktas i den dagliga matmängden för att inte överskrida hundens energibehov.

Det är viktigt att regelbundet övervaka Pomeranians vikt och välbefinnande. Övervikt kan leda till hälsoproblem, så regelbundna veterinärkontroller och utvärdering av kosten rekommenderas.

Vi på Mush rekommenderar en balanserad kost som består av rått kött, ben, inälvor och grönsaker utan tillsats- eller konserveringsmedel samt spannmål. Vi framhäver fördelarna med fryst rå mat, såsom minimal bearbetning och bevarande av näringsämnen, och säkerställer att varje måltid är balanserad och innehåller alla nödvändiga näringsämnen för att garantera hundens välbefinnande.

Mush erfarenheter – Mush (mushbarf.com)

Här kan du läsa BARF-erfarenheter och berättelser relaterade till rå mat.

En lekfull hälsning från den söta Desiree.

No posts