AUSTRALIANKARJAKOIRA

Australiankarjakoira, tunnetaan myös nimellä Australian Cattle Dog (ACD) ja Karjis, on karjanpaimenkoira, joka on peräisin Australiasta.

Tämä vahva ja älykäs rotu on alun perin kehitetty auttamaan maanviljelijöitä karjan paimennuksessa. Se on tunnettu energisyydestään, kestävyydestään ja uskollisuudestaan omistajalleen ja on myös erinomainen työkoira, joka soveltuu monipuolisesti erilaisiin tehtäviin maatilalla.

marcin wojna 9ABvT7I1DsM

judi neumeyer DDb75IJvL5c

LUONNE
Älykäs, valpas, uskollinen, rohkea, energinen, taidokas
VÄRIT
Svart, gul, brun
PAINO
18 – 23 kg
KORKEUS
46 – 51 cm (uros), 43 – 48 cm (naaras)
ELINIKÄ
12–16 vuotta

AUSTRALIANKARJAKOIRA LUONNE

Australiankarjakoira on luonteeltaan erittäin toimelias ja omille ihmisilleen omistautunut rotu. Se on aktiivinen ja vahtiviettinen, mutta samalla pidättyväinen vieraita ihmisiä kohtaan.

Rotu saattaa aikuisena olla vaikea muiden koirien kanssa, joten sen sosiaalistamiseen ja kouluttamiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Karjis on monipuolinen harrastus- ja työkoira, joka tarvitsee sekä liikuntaa että aivotyöskentelyä. Tylsistyneenä se voi kehittää epätoivottuja käyttäytymismalleja, kuten haukkumista tai kodin tuhoamista. Rotu ei saa olla pelokas tai hermostunut luonteeltaan.

Niillä esiintyy spondyloosia, allergioita ja synnynnäistä kuuroutta. Pentujen kuulo tutkitaan ennen luovutusta. Ne kuuluvat PEVISA-ohjelmaan, joka seuraa lonkka- ja kyynärnivelten sekä silmäsairauksien terveyttä. Rotuyhdistyksen pentuvälitykseen hyväksytään vain terveet pentueet. Tavoitteena on ennaltaehkäistä perinnöllisiä sairauksia. 

Tiedonlähteenä toimii: https://www.hankikoira.fi -sivusto.

courtney wentz y13TZY67t A

marcin wojna DmMpYYyrBOE unsplash@2x 1

RODUN HISTORIA

1800-luvulla Australiassa huomattiin, että perinteiset paimenkoirat eivät selviytyneet karjan käsittelystä äärimmäisissä olosuhteissa. Tarvittiin rotu, joka olisi kestävä ja voimakas.

Noin vuonna 1840 Thomas Hall risteytti kaksi lyhytkarvaista blue merle collieta dingon kanssa. Nämä risteytykset kykenivät käsittelemään villiä karjaa äärimmäisissä olosuhteissa. Hall jatkoi rodun kehitystyötä, ja myös muita koirarotuja, kuten dalmatialaista ja bullterrieriä, käytettiin rodun jalostamiseen.

Australiankarjakoira, tunnettu myös nimillä blue heeler ja Queensland heeler, kehittyi useammista australialaisista karjanajajakoirista. Rodun tavoitteena oli saada rohkea, kestävä ja älykäs karjakoira, joka pystyi käsittelemään suuria karjalaumoja. Ensimmäinen virallinen rotumääritelmä hyväksyttiin 1903 Australiassa. Suomessa kanta alkoi kehittyä 1980-luvulla, ja nykyään rotu on suosittu ympäri maailman.

LIIKUNTA JA AKTIVOINTI

Karjis on hyvin aktiivinen rotu, joka tarvitsee päivittäistä liikuntaa ja henkistä virikettä voidakseen hyvin. Pitkät kävelylenkit, noutoleikit ja erilaiset älypelejä tarjoavat aktiviteetit auttavat pitämään sen tyytyväisenä ja terveenä.

HAAVEISSA KARJIS?

Australiankarjakoiran hinta Suomessa on yleensä 1300€ paikkeilla riippuen kasvattajasta ja pentueesta. Tarkka hinta voi vaihdella myös koiran sukutaulun, vanhempien jalostustason ja kasvattajan sijainnin mukaan. Yleensä tähän hintaan sisältyvät passi, rekisteröinti- ja kuulotestitodistus. On myös tärkeää varmistaa, että pentu on madotettu, sirutettu ja ell-tarkastettu, sekä että se on läpäissyt kuulotestin.

Kun etsit Australiankarjakoiran pentua, on tärkeää varmistaa, että se on rekisteröity. Rekisteröimätön pentu voi olla riskiostos, koska sen taustasta ja vanhempien terveydentilasta ei ole välttämättä tietoa. Varmista, että kasvattaja rekisteröi kaikki pentueensa Suomen Kennelliittoon. Rekisteröintiehdot on luotu varmistamaan pentujen ja vanhempien terveys, ja rekisteröidyn pennun kasvattaja on korvausvelvollinen, jos pennussa ilmenee myyntihetkellä olemassa oleva vika. Lisäksi Kennelliitto valvoo, että pentujen emästä pidetään huolta ja että se ei ole terveydellisistä syistä liian tiheästi pennuttava. Ostamalla rekisteröidyn pennun tuet vastuullista australiankarjakoirien kasvatusta. Tämä on tärkeä askel kohti eettistä kasvatusta ja terveitä koiria.

Lähteenä: Suomen australiankarjakoirat ry

Australiankarjakoira on älykäs, ahkera ja uskollinen rotu, joka voi olla erinomainen ensikoira omistautuneille ja aktiivisille omistajille. On kuitenkin tärkeää olla valmis käyttämään aikaa ja vaivaa koiran kunnolliseen kouluttamiseen sekä tarjoamaan sille riittävästi liikuntaa. Karjis voi olla haastava ensimmäinen koira niille omistajille, jotka eivät ole valmistautuneet sen korkeaan energiatasoon ja tarpeeseen henkiselle stimulaatiolle.

Australiankarjakoiran ruokinta on olennainen osa sen terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämistä. Tämä energinen ja aktiivinen rotu tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka tukee sen lihaksistoa ja energiansaantia sekä ehkäisee lihavuuden riskiä.

Ruokavalion tulisi koostua pääasiassa korkealaatuisista proteiininlähteistä, kuten kanasta, kalkkunasta, naudanlihasta tai sianlihasta. Kasvikset ja hedelmät tarjoavat tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, ja niitä tulisi sisällyttää osaksi koiran päivittäistä ravintoa. Viljoja ja sokeria on hyvä välttää kokonaan, sillä ne eivät kuulu koiran luonnolliseen ruokavalioon. Valitessasi koiranruokaa, tarkista ainesosaluettelo ja suosi tuotteita, jotka eivät sisällä ylimääräisiä täyteaineita, makeutusaineita, keinotekoisia arominvahventeita tai kemiallisia säilöntäaineita.

Raakaruokinta, eli barffaus (Biologically Appropriate Raw Food), tarjoaa erinomaisen vaihtoehdon, joka sopii myös Australiankarjakoiralle. Raakaruokinnan avulla koiran ruokavalio pysyy vähäprosessoituna, ja sen avulla on helpompi varmistaa ruoan korkea laatu ja ravintosisältö. Barffauksessa käytetään raaka-aineita, kuten lihaa, luita ja kasviksia, mikä tukee koiran lihaksistoa, energiansaantia ja yleistä hyvinvointia.

Me Mushilla suosittelemme tasapainoista raakaruokavaliota, joka koostuu laadukkaista raakalihatuotteista, luista ja vihanneksista ilman lisä- tai säilöntäaineita. Raakapakastetut ruoat tarjoavat Karjikselle kaikki sen tarvitsemat ravintoaineet ja tukevat koiran terveyttä ja elinvoimaisuutta pitkällä aikavälillä.

MUSH kokemuksia – MUSH (mushbarf.com)

Täältä voit lukea BARF-kokemuksia ja tarinoita Australiankarjakoirista raakaruokintaan liittyen.

Karjis Emmin kokemuksia MUSH ruokinnasta: Barffauskokemus

Karjis Taran kokemuksia MUSH ruokinnasta: Tara Barffaa