Kultainen noutaja

Kultainen noutaja eli Kultsi on keskikokoinen, älykäs ja miellyttämisenhaluinen koirarotu, joka on alun perin jalostettu metsästyskoiraksi noutamaan ammutun pienriistan.

Rotu juontaa juurensa Englannin ja Skotlannin rajamaille 1800-luvun lopulle, missä sitä kehitettiin keltaisen noutajan ja tweedinvesispanielin risteytyksestä. Sen ystävällinen, iloinen ja avoin luonne tekee siitä suositun perhekoiran, mutta sen alkuperäinen käyttötarkoitus metsästyskoirana näkyy yhä sen työhalussa ja energisyydessä.

kultainennoutaja5

Kultainennoutaja2

LUONNE
iloinen, avoin, ystävällinen, älykäs, miellyttämisenhaluinen
VÄRIT
kulta, kerma tai valkoinen
PAINO
26–40 kg
ELINIKÄ
10–12 vuotta
KORKEUS
56–61 cm (uros), 51–56 cm (narttu)

LUONNE

Kultsi on tunnettu ystävällisestä ja tasapainoisesta luonteestaan, mikä tekee siitä erinomaisen perhekoiran.

Rotu on sosiaalinen ja tulee hyvin toimeen sekä lasten että muiden koirien kanssa. Kultainen noutaja on aktiivinen ja toiminnanhaluinen, joten se kaipaa paljon liikuntaa ja ohjattua toimintaa. Tämä rotu ei ole pelkkä seurakoira, vaan se nauttii tehtävistä ja on erinomaisen yhteistyöhaluinen omistajansa kanssa. Se on iloinen ja leikkisä, ja erityisesti nuoret yksilöt voivat olla hyvinkin vilkkaita.

Rotu on myös hyvin oppivainen, ja se sopeutuu monenlaisiin harrastusmuotoihin, kuten metsästykseen, tottelevaisuuskokeisiin ja agilityyn. Kultainen noutaja pysyttelee usein omistajansa läheisyydessä ja on helppo pitää vapaana, sillä se palaa aina omistajan luokse tarkistamaan tilanteen. Sen miellyttämisenhalu tekee siitä suhteellisen helpon koulutettavan, mutta rodun energisyys ja älykkyys vaativat johdonmukaista ohjausta ja riittävästi aktiviteetteja.


Lähteet: Hankikoira.fi ja SNJ.fi

Kultainennoutaja3 scaled

Kultainennoutaja1

RODUN historia

Historia juontaa juurensa Skotlantiin 1800-luvulle, jolloin Lordi Tweedmouth aloitti rodun jalostuksen metsästyskäyttöön.

Tweedmouthin kantakoirana oli Nous-niminen keltainen noutaja, jonka hän osti Brightonista vuonna 1864. Tweedmouth risteytti Nousin tweedinvesispanielin kanssa, ja tästä yhdistelmästä syntyi neljä keltaista pentua, jotka loivat kultaisen noutajan perustan.

Tweedmouthin tavoite oli luoda rotu, jolla olisi vahva nouto- ja työskentelyvietti sekä älykkyys ja miellyttämisenhalu. Hänen kasvatustyönsä tuloksena kultainen noutaja vakiintui nopeasti metsästyskoiraksi ja levisi laajalle. Rotu rekisteröitiin virallisesti vuonna 1913, ja nimeksi vakiintui ”kultainennoutaja” vuonna 1920.

Suomeen ensimmäiset kultaiset tuotiin vuonna 1959, ja rotu saavutti nopeasti suosiota sekä perhekoirana että metsästyskumppanina. Nykyään se on yksi maailman suosituimmista roduista, kiitos sen ystävällisen ja aktiivisen luonteen. Lisätietoa kultaisennoutajan historiasta voit lukea Goldenringin verkkosivuilta.

HAAVEISSA KULTAINENNOUTAJA ?

Kultaisennoutajan pennun hinta vaihtelee yleensä 1 200–2 000 euron välillä Suomessa. Hinta riippuu kasvattajasta, pennun sukutaulusta ja siitä, onko koira jalostettu näyttely- tai käyttölinjasta. Laadukas kasvattaja varmistaa, että pennun terveys ja luonne ovat tasapainossa, mikä vaikuttaa myös hintaan.


Kultainennoutaja sopii parhaiten perheisiin, jotka voivat tarjota koiralle paljon liikuntaa ja virikkeitä. Se on lempeä, ystävällinen ja ihmisläheinen koira, joka sopii niin lapsiperheille kuin aktiivisille ihmisille, jotka nauttivat ulkoilusta ja harrastuksista koiran kanssa. Tämä rotu on myös erinomainen valinta ensimmäiseksi koiraksi sen helpon luonteen ja oppimishalun ansiosta.

Keskimääräinen elinikä on 10–12 vuotta. Hyvällä hoidolla, oikeanlaisella ravinnolla ja säännöllisellä liikunnalla rotu voi elää pitkän ja terveen elämän.

Kultainennoutaja on yleisesti ottaen terve rotu, mutta kuten monilla muilla roduilla, sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia, kuten lonkkadysplasiaa, silmäsairauksia ja allergioita. Koiran terveys riippuu myös siitä, tuleeko se vastuulliselta kasvattajalta, joka pyrkii välttämään näitä ongelmia jalostuksessa.

Kultainennoutaja tarvitsee paljon ulkoliikuntaa pysyäkseen terveenä ja tyytyväisenä. Se vaatii vähintään 1–2 tuntia liikuntaa päivässä, johon voi sisältyä pitkiä kävelyitä, juoksua, leikkejä ja henkistä stimulaatiota, kuten tottelevaisuusharjoituksia. Se on aktiivinen rotu, joka tarvitsee monipuolista liikuntaa päivittäin.

Kyllä, kultainennoutaja on luonteeltaan hyvin helppo ja yhteistyöhaluinen rotu. Sen miellyttämisenhalu ja älykkyys tekevät siitä helposti koulutettavan, ja se on yleensä tottelevainen ja hyvin käyttäytyvä. Rotu tarvitsee kuitenkin johdonmukaisen koulutuksen ja paljon sosiaalista vuorovaikutusta, jotta se pysyy onnellisena ja tasapainoisena.

Kultainennoutajan turkki ei vaadi säännöllistä trimmausta, mutta se vaatii säännöllistä harjausta, erityisesti karvanlähtöaikoina. Näyttelyyn mentäessä kultaisennoutajan turkkia siistitään yleensä kaulasta, korvista, tassuista ja hännästä. Turkki kannattaa pitää siistinä myös arjessa, sillä pitkään märkä turkki voi aiheuttaa iho-ongelmia.

Kultainennoutaja ei ole erityisen haukkuherkkä rotu. Se on yleensä rauhallinen ja ystävällinen, eikä hauku ilman syytä. Kuitenkin, kuten kaikilla koirilla, koulutuksella ja sosiaalistamisella voidaan vaikuttaa siihen, kuinka paljon koira haukkuu eri tilanteissa.

Ruokavalio on tärkeä osa sen terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämistä. Tämä älykäs ja aktiivinen rotu tarvitsee monipuolisen ja ravitsevan ruokavalion, joka tukee sen lihaksistoa ja vastaa sen energiantarpeisiin. Laadukas koiranruoka koostuu pääosin korkeaproteiinisista raaka-aineista, kuten riistasta, kananmunista ja naudanlihasta, jotka sitä säilyttämään lihaskunnon ja yleisen hyvinvoinnin. Proteiinien lisäksi ruokavalioon on hyvä sisällyttää vihanneksia ja hedelmiä, jotka tarjoavat tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita.

Kultainen noutaja hyötyy usein raakaruokinnasta, eli BARF-ruokavaliosta (Biologically Appropriate Raw Food). Raakaruokinta tarjoaa luonnollisen ja vähäprosessoidun ruokavalion, joka koostuu raaka-aineista, kuten lihasta, luista ja kasviksista. Tämä ruokintatapa tukee koiran luonnollista aineenvaihduntaa ja auttaa varmistamaan, että koira saa kaikki tarvittavat ravintoaineet. On tärkeää huomioida, että kultaisennoutajan ruokamäärät tulee säätää sen iän, aktiivisuustason ja painon mukaan, jotta vältetään ylipaino ja sen tuomat terveysriskit.

Me MUSHilla suosittelemme tasapainoista raakaruokavaliota, joka koostuu laadukkaista raakalihatuotteista, luista ja vihanneksista ilman lisä- tai säilöntäaineita. Raakapakastetut ruoat tarjoavat Kultsille kaikki tarvittavat ravintoaineet, jotka tukevat sen terveyttä pitkällä aikavälillä ja auttavat ylläpitämään koiran elinvoimaisuutta ja hyvinvointia.

MUSH kokemuksia – MUSH (mushbarf.com)

Täältä voit lukea BARF-kokemuksia ja tarinoita raakaruokintaan liittyen:

Hertan tarina: Näin raakaruokaillaan

Jekku ei jekuta: Karvaa lähti tuppoina

Kultsi Jacob suosittelee barffausta: Ei kutinaa