Golden Retriever

Golden retrievern är en medelstor, intelligent och samarbetsvillig hundras som ursprungligen avlades fram för att apportera mindre vilt.

Rasen utvecklades på 1800-talet i gränstrakterna mellan England och Skottland genom att korsa en gul retriever med en Tweed Water Spaniel. Tack vare sin vänliga, glada och öppna natur är den en populär familjehund, men rasens ursprung som jakthund återspeglas fortfarande i dess arbetsvilja och energi.

kultainennoutaja5

Kultainennoutaja2

EGENSKAPER
glad, öppen, vänlig, intelligent, samarbetsvillig
FÄRGER
guld, kräm eller vit
VIKT
26–40 kg
LIVSLÄNGD
10–12 år
HÖJD
56–61 cm (hane), 51–56 cm (tik)

EGENSKAPER

Denna ras är känd för sitt vänliga och balanserade temperament, vilket gör Golden till en utmärkt familjehund. Den trivs i sociala sammanhang och är ofta omtyckt av både barn och andra hundar. Som en aktiv och energisk hund kräver Golden mycket motion och mental stimulans. Uppgifter och samarbete med sin ägare uppskattas, och dess glada, lekfulla natur gör särskilt unga individer livliga och busiga.

Tack vare sin läraktighet passar Golden retrievern för olika aktiviteter som jakt, lydnadstävlingar och agility. Dess lojalitet innebär att den håller sig nära sin ägare och kan ofta vara lös utan problem, då den gärna kommer tillbaka för att kolla läget. Kombinationen av intelligens och arbetsvilja gör dock att konsekvent vägledning och tillräcklig stimulans är avgörande för att hålla hunden nöjd och harmonisk.

Källor: Hankikoira.fi ja SNJ.fi

Kultainennoutaja3 scaled

Kultainennoutaja1

historia

Golden har sitt ursprung i gränstrakterna mellan England och Skottland och utvecklades under 1800-talet av Sir Dudley Coutts Marjoribanks, även känd som Lord Tweedmouth.

Han korsade den första gula retrievern, Nous, med en Tweed Water Spaniel för att skapa en hund med stark apporteringsförmåga, vänligt temperament och arbetsvilja. Goldenretrievern blev snabbt populär som både jakt- och familjehund. Rasen fick sitt officiella namn 1920 och har sedan dess utvecklats till en av världens mest omtyckta hundraser, känd för sitt intelligenta och vänliga sätt.

Mer information om rasens historia finns på Goldenklubben.se.

DRÖMMER DU OM EN GOLDEN RETRIEVERN?

Priset på en golden retriever-valp i Sverige varierar vanligtvis mellan 15 000 och 24 000 kronor. Priset beror på uppfödaren, valpens stamtavla och om hunden är avlad för utställning eller jakt. En seriös uppfödare säkerställer att valpens hälsa och temperament är i balans, vilket också påverkar priset.

Golden retrievern passar bäst för familjer som kan erbjuda hunden mycket motion och stimulans. Den är en mild, vänlig och människoorienterad hund som passar både barnfamiljer och aktiva människor som njuter av utomhusaktiviteter och träning med sin hund. Den är också ett utmärkt val för nyblivna hundägare tack vare sitt lättsamma temperament och sin vilja att lära.

En golden retrievers genomsnittliga livslängd är 10–12 år. Med rätt omvårdnad, kost och motion kan den leva ett långt och hälsosamt liv.

Golden retrievern är i allmänhet en frisk ras, men som många andra raser kan den drabbas av vissa ärftliga hälsoproblem, som höftledsdysplasi, ögonsjukdomar och allergier. Vanliga ögonsjukdomar inkluderar katarakt och PRA (Progressiv Retinal Atrofi), som båda kan påverka hundens syn. För att minska risken för dessa problem är det viktigt att hunden kommer från en ansvarsfull uppfödare som arbetar för att undvika dessa ärftliga sjukdomar. En bra kost, regelbunden motion och veterinärkontroller hjälper också till att upprätthålla hundens hälsa.

Golden retrievern är en aktiv ras som behöver mycket motion för att hålla sig frisk och nöjd. Den kräver minst 1–2 timmars motion per dag, som kan inkludera långa promenader, löpning, lek och mental stimulans, som lydnadsträning.

Ja, golden retrievern är en mycket lättsam och samarbetsvillig ras. Med sin intelligens och vilja att behaga är den enkel att träna och är vanligtvis lydig. Men konsekvent träning och social interaktion är viktigt för att hålla den balanserad.

Golden retrievern behöver inte trimmas regelbundet, men pälsen bör borstas ofta, särskilt under fällningsperioder. Pälsen runt halsen, öronen, tassarna och svansen klipps ofta för utställning, men till vardags räcker det att hålla den ren för att undvika hudproblem.

Golden retrievern är inte särskilt benägen att skälla. Den är vanligtvis lugn och vänlig, och skäller inte utan anledning. Men som med alla hundar kan träning och socialisering påverka hur mycket hunden skäller i olika situationer.

En näringsrik kost är avgörande för hälsan. Golden behöver en mångsidig kost som stödjer dess muskulatur och energibehov. Kvalitetsfoder som innehåller proteinrika ingredienser som vilt, ägg och nötkött hjälper till att bibehålla muskelmassa och allmän hälsa. Grönsaker och frukt är också viktiga för att tillföra vitaminer och mineraler.

Den drar ofta nytta av råutfodring, även kallad BARF (Biologically Appropriate Raw Food), en naturlig kost med kött, ben och grönsaker. Detta stödjer hundens ämnesomsättning och ger alla nödvändiga näringsämnen.

Hos MUSH rekommenderar vi råutfodring med högkvalitativa råvaror, ben och grönsaker utan tillsatser. Detta främjar långsiktig hälsa och välbefinnande.

MUSH erfarenheter – MUSH (mushbarf.com)

Här kan du läsa om BARF-erfarenheter och berättelser kring råutfodring:

Thella och Flame: Så här barfar vi