Husky
Du har kanskje sett bilder av en flokk huskyer foran en slede, susende gjennom gnistrende vinterlandskap med entusiasme i blikket. Men hvordan arter livet seg med en slik energibunt i hverdagen – om du bor i byen eller på landet?
I denne artikkelen avdekker vi hemmelighetene bak huskyens utholdenhet, hva slags daglig mosjon og trivsel den trenger, og hvordan du best kan sørge for riktig fôring og stell. Uansett om du planlegger å kjøre hundespann eller bare nyte frisk luft sammen, vil du finne nyttige tips til å lykkes med denne fascinerende rasen.


LYNNE
Energisk, selvstendig, sosial
FARGE
Stor variasjon – fra helhvit til sort, grå, rød og mange kombinasjoner; ofte med karakteristiske masker i ansiktet
VEKT
Hanner veier ofte mellom 20–27 kg, tisper 15–23 kg
HØYDE
Hanner ca. 54–60 cm, tisper ca. 50–56 cm i skulderhøyde
LEVETID
Vanligvis 12–15 år, men kan bli eldre med riktig stell
LYNNE
Energisk og sosial
Rasen er kjent for sin høye energi, men de er også overraskende sosiale. De trives gjerne i flokk – både med andre hunder og med menneskefamilien. Med nok mosjon kan de finne roen innendørs, men har de underskudd på aktivitet, vil de ofte bli rastløse eller destruktive.
Selvstendig og sta
De er ikke nødvendigvis hunden som løper til deg ved første innkalling, og kan vise en sta side som minner om urhundene. Positiv forsterkning, konsekvente grenser og tidlig trening er avgjørende for å unngå at huskyen bestemmer alt selv.
Vennlig, men ikke alltid en koseklump
Selv om rasen generelt er mild og vennlig, er den ikke nødvendigvis den «kosebamsen» man skulle tro. Noen hunder er svært kjælne, mens andre foretrekker mer frihet og elsker å utforske. Vær forberedt på at kos ofte skjer på hundens premisser.
Lekent hjerte
Husk at dette er en sledehund som elsker vinter, snø og lange turer. Gi den mulighet til trekkaktiviteter, skiturer eller jogging, så får du en lykkelig hund – og sannsynligvis en bedre trent eier også.


HistoriE
Rasens røtter kan spores tilbake til urbefolkningen i Sibir, der den gjennom århundrer ble avlet frem som sledehund for å frakte folk og varer over store avstander i ekstremt klima. Denne gamle genbasen la grunnlaget for siberian husky slik vi kjenner den i dag, en rase som senere fikk fotfeste i Nord-Amerika, særlig i Alaska, på grunn av sine fremragende trekkegenskaper.
Når man snakker om «husky», er det som regel siberian husky man refererer til. Likevel finnes også en «alaska husky», som ikke er en offisielt anerkjent rase, men en blanding av ulike polarhunder, avlet spesifikt for langdistansekjøring og maksimal yteevne. Alaska husky kan variere stort i utseende og er primært prestasjonsrettet, mens siberian husky har en mer ensartet standard, er anerkjent internasjonalt og kjennetegnes av sin vakre, ulvelignende fremtoning.
VANLIGSTE SPØRSMÅL
GOD ERNÆRING ER OMSORG
En husky er kjent for å være en utholdende og robust rase, men nettopp derfor er det viktig med et kosthold av høy kvalitet for å dekke behovet for proteiner, fett og næringsstoffer. Hos MUSH finner du ulike produkter for både valper og voksne hunder:
Vaisto®: Ferdige «kjøttboller» hvor kjøtt, bein og innmat er satt sammen i riktig forhold., Vaisto® Puppy: For valper i vekst, slik at de får tilstrekkelig proteiner og fett, Hellä: Et singel-proteinfôr egnet for hunder med allergier eller sensitiv fordøyelse, Freeze-Dried Treats: Naturlige godbiter uten kunstige tilsetningsstoffer – et enkelt alternativ for belønning.
Om du er ny til råfôring, kan du følge Oppstartsguiden for å sikre en gradvis og trygg overgang fra tørrfôr. Husk også at en aktiv rase krever jevne helsesjekker, nok fysisk aktivitet og mental stimulering for å holde seg frisk og lykkelig.
Vi har samlet informasjon fra følgende kilder: NKK, Dyrebar.no, AniCura, dyreliv.no, MUSH Hovedside , Hundemat, Råfôr, Råfôr – Oppstart, Våre råvarer, Hundmatsanvisningar (PDF)