Katte med forstoppelse har svært ved at komme af med afføringen. Afføringen er typisk tør og hård. Nogle gange kan afføringen være lys og smuldret, dette er typisk tegn på for mange ben i maden. Katten kan have smerter ved afføringen, hvilket den kan forbinde med kattebakken, hvorfor den vil gå på toilettet andre steder, eksempelvis i sengen, eller andre steder hvor den kan forsøge at dække afføringen til. Forstoppelse findes i forskellige grader. Det kan være alt fra at katten har hård mave, dsv. afføringen er hårdere end normalt og lidt sværere at komme af med, til at den bliver helt forstoppet. Er katten helt forstoppet, eller har katten meget svært ved at komme af med afføringen, skal du kontakte en dyrlæge. Nedenfor vil vi fortælle om de katte der blot er hårde i maven, hvor man kan forsøge at løse problemet selv.

For meget ben

Katte kan blive hårde i maven af forskellige grunde. En ganske almindelig grund, hos katte der spiser BARF, er et for stort indhold af ben i maden. Hvis benindholdet er for stort, bliver afføringen tør, lys og smuldrende. Dette løses enkelt ved blot at sænke benindeholdet i maden. Hvis du bruger MUSH Vaisto Cat, kan du vælge Vaisto CAT hvid der har det laveste indhold af ben.

Pälsfällning

Om avföringen innehåller mycket päls kan det vara anledningen till att katten har svårt att bajsa. I allvarliga fall kan päls orsaka totalstopp i tarmen så det är viktigt att åtgärda problemet så fort du noterar att det är mycket päls i avföringen. De flesta katter har naturliga fällperioder då de tappar mycket päls. Hjälp katten med pälsvården genom att borsta ur lös päls dagligen. På så sätt får katten i sig mindre päls och risken för förstoppning eller hårbollar som kräks upp minskar. Ibland kan det vara bra att bada katten och blåsa ur pälsen ordentligt med en hårfön, men det är inte något alla katter accepterar. Om katten inte accepterar någon pälsvård alls kan du få hjälp att raka av pälsen hos en veterinär eller i ett hundtrim. Tillskott av fiskolja och B-vitaminer kan ha en positiv effekt vid fällning.

Om fällningen inte är årstidsberoende utan konstant kan man få gräva lite djupare för att nå grundorsaken. Exempelvis kan både stress och bristande kosthållning ligga bakom. Både hud- och pälshälsa påverkas till stor del av kosten. Både för lite fett, särskilt för lite Omega 3-fettsyror, och B-vitaminbrist kan leda till tråkig päls som lossar. Även här kan MUSH Vaisto Cat Kyckling-gris vara det bästa alternativet eftersom den innehåller högst halter Omega 3-fetter, B- och E- vitamin.

Andra orsaker

Om avföringen är brun eller väldigt mörkt brun men ändå torr och hård kan det vara svårare att veta exakt varför katten har drabbats av förstoppning. Förstoppning kan bero på bakomliggande sjukdom men om du precis har genomfört ett foderbyte är maten en trolig anledning.

Ibland innehåller maten för mycket fibrer vilket kan orsaka förstoppning, men den risken är liten om du BARFar din katt eftersom katten då får väldigt lite vegetabilier i maten. En vanligare orsak hos BARFade katter är att man använder för fina råvaror. Med det menar jag att maten innehåller råvaror med väldigt hög smältbarhet. Kött av bra kvalitet har väldigt hög smältbarhet vilket innebär att katten tillgodogör sig en stor del av maten och det bildas väldigt lite avföring. Det är inte ovanligt att BARFade katter bajsar luktfria små högar bara varannan dag. Detta upplevs ofta som något positivt från ägaren men för vissa katter blir den lilla avföringsmängden ett problem. Dessa katter kan behöva en något större avföringsmängd för att tarmen ska arbeta optimalt. Det faktum att katten inte behöver äta några stora mängder mat betyder också att katten får i sig lite vätska via maten. Att avföringen blir hård kan helt enkelt bero på att katten får i sig för lite vätska och drabbas av uttorkning.

Om din katt har drabbats av mild förstoppning finns det några saker du kan prova hemma:

  • Blanda ut maten med vatten så att katten får i sig mer vätska.
  • Byt ut lite av maten mot benfria alternativ.
  • Ge katten lite vegetabilisk olja tillsammans med maten. Vegetabilisk olja tas inte upp lika lätt som animaliskt fett och har därför en smörjande effekt i tarmen.
  • Tillsätt fibrer. Fibrer har lite olika effekt och vid förstoppning och det är främst effekterna från lösliga fibrer man vill åt. Lösliga fibrer bildar en gelé som skyddar tarmväggarna och mjukgör avföringen. De ökar även avföringsmängden och fyller ut tarmen och allt detta tillsammans gör det lättare för tarmen att pressa ut avföringen. Det är väldigt viktigt att du låter fibrerna svälla i vatten innan de blandas ner i maten! Om du bara blandar ner torra fibrer i kattmaten kommer fibrerna att svälla av vätskan i maten och du får torrare mat vilket ökar risken för förstoppning. Maten ska inte innehålla mer än 5% fibrer (i torrsubstans) vilket motsvarar ca 1,5 g fibrer till 100 g BARF. 1 kryddmått malda loppfröskal (t.ex. Fiberhusk) väger ungefär 0,5 g så till 100 g BARF ger du max 1,5 krm malda loppfröskal.

Du kan hjälpa till att lösa upp avföringen ytterligare genom att ge katten lite messmör.

Det är viktigt att du säker hjälp om förstoppningen kvarstår eftersom förstoppning kan härstamma från t.ex. neurologiska problem, njursvikt, inflammation, cancer eller av ortopediska orsaker.

Om ökad vätske-, fiber- och/eller fetthalt löser problemet är det i sig inte ett problem att fortsätta utfodra på det viset men både ökad fiber- och fetthalt innebär att du kan behöva ge katten tillskott av vitaminer, mineraler och av vissa aminosyror. Fibrer kan hämma upptaget av vissa näringsämnen, t.ex. av den viktiga aminosyran taurin och de kan även binda mineraler.

Om du ökar fetthalten ökar du energihalten i maten. Det innebär att du för att bibehålla kattens vikt behöver minska mängden mat katten äter och du kan behöva ge vitamin- och mineraltillskott för att säkra att katten får i sig tillräckligt av alla viktiga näringsämnen.

Matilda Eriksson