Husky

Jos etsit kaunista, rohkeaa ja ulkoilmaelämään sopivaa kumppania, siperianhusky on mainio valinta.

Aikoinaan siperianhusky (tai tuttavallisemmin ”husky”) veti rekiä Siperiassa, tänä päivänä se vetää puoleensa ihmisten ihailevia katseita kaikkialla maailmassa. Tutustu siis rodun mielenkiintoiseen historiaan ja opi, miksi se ulvoo ja millaista ruokaa se tarvitsee. 

Husky rotuopas Mush barf

Siperianhusky rotuopas Mush barf

LUONNE
Energinen, ystävällinen, älykäs, seurallinen laumatoveri, mutta myös itsenäinen.
VÄRIT
Väritys vaihtelee laajasti (harmaa, valkoinen, musta, agouti)
PAINO
Tyypillisesti 15–28 kg (urokset usein painavampia kuin nartut)
KORKEUS
Säkäkorkeus on yleensä noin 50–60 cm (nartuilla hieman vähemmän kuin uroksilla)
ELINIKÄ
Noin 12–15 vuotta

Luonne

Tämä koirarotu on tunnettu iloisuudestaan ja avoimuudestaan – useimmat yksilöt suhtautuvat ystävällisesti niin vieraisiin kuin tuttuihinkin. Samalla siperianhuskillä on vahva laumavietti, joka korostuu sen tarpeessa olla yhdessä muiden koirien tai oman perheensä kanssa. Itsenäinen luonteenlaatu näkyy esimerkiksi siten, että se osaa tehdä omia ratkaisujaan, mikä voi tuoda koulutukseen haastekerrointa: motivointi ja lempeän johdonmukainen ote ovat ensiarvoisen tärkeitä. Runsaan liikunnan ja mielekkäiden harrastusten avulla tämä rotu pysyy tasapainoisena, eikä turhaudu liian vähästä tekemisestä. Palkintona on reipas, sosiaalinen ja iloinen koira, joka nauttii suunnattomasti ulkoilmaelämästä ja yhdessä touhuamisesta.

Tästä pääse tutustumaan lähteeseen.

Husky rotuopas Mush raakaruokasivut

Husky rotuopas Mush

Historia

Rotu on yksi maailman tunnetuimmista rekikoiraroduista. Sen alkuperä löytyy Koillis-Siperiasta, missä tšuktši-kansa piti näitä koiria apunaan mm. tavaroiden kuljettamisessa ja metsästysretkillä. Rodun arktinen tausta näkyy erityisesti niiden kestävyydessä ja kyvyssä selviytyä kylmissä olosuhteissa.
1900-luvun alkupuolella siperianhuskien erinomainen kestävyys ja vauhti vetokoirana huomattiin myös Pohjois-Amerikassa, missä ne alkoivat kilpailla rekikoirakilpailuissa. Maine kasvoi nopeasti ja rotu rekisteröitiin Yhdysvalloissa 1930-luvulla viralliseksi roduksi. Myös kansainvälisesti tämän rodun suosio laajeni, kun sen ainutlaatuiset ominaisuudet vetokoirana ja hyvä perusluonne herättivät ihmisten kiinnostuksen.
Suomeen siperianhusky rantautui 1960–1970-lukujen vaihteessa, ja se vakiinnutti asemansa vetoharrastajien suosikkina. Nykyisin rodun ominaisuuksia hyödynnetään niin kilpavaljakkoajossa kuin retkivaljakoinnissa. Lisäksi se on monen ulkoilmaihmisen aktiivinen kumppani patikoinnissa, juoksuharrastuksissa ja muissa vauhdikkaissa lajeissa.

Tästä pääset tutustumaan lähteeseen.

KÄYTTÖTARKOITUS

Tämä rotu on ennen kaikkea rekikoira, joka on jalostettu vetämään kevyitä kuormia pitkiä matkoja. Sen rakenne on kevyempi kuin esimerkiksi alaskanmalamuutin, ja sen nostava, voimakas ravi kertoo kestävyydestä ja atleettisuudesta. Rotu on parhaimmillaan vetolajien parissa, mutta monet yksilöt ovat myös suosittuja seura- ja harrastuskoiria:

Rekikoira: Kilpavaljakkoajo, retkivaljakointi ja muut vetolajit ovat tämän rodun ytimessä.
Harrastukset: Canicross, pyöräily, koiravaljakkoajot ja vaellukset. 
Seurakoira: Voi sopeutua perhekoiraksi, jos omistaja osaa tarjota sille riittävää liikuntaa, virikkeitä ja johdonmukaisen koulutuksen.

Siperianhusky rotuopas Mush

Yleisimmät kysymykset

Husky sopii parhaiten aktiiviselle omistajalle tai perheelle, joka arvostaa liikuntaa ja luonnossa liikkumista. Se nauttii saadessaan purkaa energiaa päivittäin, joten pelkästään lyhyet lenkit eivät riitä. Seurallisuutensa ansiosta tämä rotu tulee yleensä hyvin toimeen muiden koirien kanssa, joten laumassa eläminen voi olla erittäin palkitsevaa sille. Mikäli etsit rauhallista ”sohvaperunakaveria”, tämä rotu ei todennäköisesti ole oikea valinta.

Husky on yleisesti ottaen suhteellisen terve rotu. Joitain rodulle tyypillisiä sairauksia, kuten silmäongelmia (mm. kaihi, PRA) ja lonkkadysplasiaa, voi silti esiintyä. Vastuullinen kasvattaja tekee tarvittavat terveys- ja geenitestit, jotta rodun terveyttä ylläpidetään. Säännölliset eläinlääkärintarkastukset, laadukas ravinto ja riittävä liikunta ovat avain koiran kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Husky on älykäs, mutta samalla melko itsenäinen. Tämä voi tehdä koulutuksesta haastavampaa kuin joillakin palveluskoiraroduilla. Johdonmukaiset säännöt, positiivinen vahvistaminen ja motivoiva ympäristö (esim. makupalat, leikki tai yhteinen vetoharrastus) ovat keskeisiä tekijöitä koulutuksen onnistumisessa. Tälle rodulle on usein tunnusomaista seikkailunhalu ja omapäisyys, joten pitkäjänteisyys ja kärsivällisyys kuuluvat vakiovarusteisiin.

Husky tarvitsee päivittäin runsaasti liikuntaa. Usein suositellaan vähintään 1–2 tunnin reipasta liikuntaa päivittäin – lenkkejä, juoksua tai vetotreenejä. Aktiiviset ihmiset, jotka harrastavat esimerkiksi canicrossia tai pyöräilyä koiran kanssa, voivat löytää huskysta täydellisen kumppanin. Liian vähäinen liikunta tai tekemisen puute johtaa helposti turhautumiseen, mikä voi ilmetä tuhoisana käytöksenä tai karkailuyrityksinä.

Siperianhusky-pennun hinta Suomessa vaihtelee yleensä noin 1200–2000 euron välillä. Hintaan vaikuttavat mm. kasvattajan maine, pentueen sukulinjat ja mahdolliset näyttely- tai kilpailusaavutukset. Ennen ostopäätöstä on tärkeää varmistaa, että kasvattaja on vastuullinen ja että pentujen vanhemmat on asianmukaisesti terveystarkastettu. Lähde: hankikoira.fi

Husky on pohjoisen rekikoira, jonka ulvomisella on pitkät perinteet laumaviestinnässä. Ulvominen on huskylle luontaista, ja se voi ilmaista sillä tavoin esimerkiksi yksinäisyyttään, kiihottunutta tunnetilaa tai kontaktin tarvetta. Kuten sudet, myös huskyt käyttävät ääntään kommunikoidakseen laumansa tai ympäristönsä kanssa.

Siperianhusky tarvitsee laadukasta, ravinteikasta ruokaa, jotta sen lihakset, aineenvaihdunta ja turkki pysyvät hyvässä kunnossa. Aktiivisen koiran energian kulutus voi olla suuri, mutta on tärkeää tarkkailla koiran painoa, sillä liika energiansaanti voi johtaa lihomiseen. Raakaruokinta (BARF) on yksi erinomainen vaihtoehto, joka tarjoaa koiralle proteiinit, rasvat, vitamiinit ja kivennäisaineet luonnollisessa muodossa.

Tämäkin rotu hyötyy siis monipuolisesta ruokavaliosta, joka koostuu lihasta, luista, sisäelimistä ja pienestä määrästä kasviksia sekä öljyjä. Siperianhuskeilla on yleensä hyvä ruokahalu, mutta niiden energian tarve voi vaihdella suuresti sen mukaan, kuinka aktiivisesti ne työskentelevät tai harrastavat vetolajeja.

MUSHin Vaisto-tuotteet helpottavat raakaruokintaa: ne ovat tasapainoisia raakapullia, jotka sisältävät kaikki tarpeelliset ravintoaineet ilman erillistä lisäravinteiden hankintaa. Esimerkiksi Vaisto® Musta (sika-kana-lammas) tai Vaisto® Sininen (nauta-kalkkuna-lohi) voivat toimia aktiivisen Siperianhuskin perusruokana.

Raakaruokinnan aidot hyödyt – Kokemuksia huskysta

Monet Siperianhuskinomistajat ovat kertoneet positiivisista muutoksista siirtyessään raakaruokintaan. Tällöin koiran turkki pysyy hyvänä, ihon ja tassujen terveydentila paranee, ja koiran yleinen jaksaminen vetoharrastusten parissa säilyy korkealla tasolla.

Jymy
Omistaja mainitsee MUSHin kokemussivulla , että Raakaruualla ulosteet ovat pysyneet kiinteinä ja pieninä. Raakaluut auttavat hammaskiven poistoon ja koira saa mieleistä tekemistä niitä kalutessaan.

Kurko, Dimmu, Venus ja Taiga
Toisessa kokemuksessa huskinomistaja toteaa mm. näin: “ Koirista tuli jotenkin kiinteämpiä ja jänteviä, hampaat loistaa, vatsat toimii ja turkit kimaltelee auringossa.”

Kuinka paljon ruokaa Siperianhuskille?

Päiväannos lasketaan useimmiten 2,5 % koiran painosta, mutta erityisen aktiiviset valjakkokoirat voivat tarvita enemmän. Jos koira painaa esimerkiksi 20 kg, raakaruokaa menisi keskimäärin 500 g päivässä. On tärkeää seurata koiran painoa ja kuntoa ja säätää annostusta tarpeen mukaan. Lisätietoa annostelusta löydät MUSHin aloittamisoppaasta sekä annosteluohjeista. Lisäksi voit kääntyä eläinlääkärisi puoleen, mikäli jokin asia ruokintaan liittyen askarruttaa sinua.

Ennen kuin päätät hankkia siperianhuskin, varmista, että sinulla on aikaa ja resursseja tarjota sille riittävästi liikuntaa, mielekästä tekemistä ja laadukasta hoitoa. Tutustu kasvattajaan huolella, perehdy rodun terveyteen ja arvioi rehellisesti, kuinka hyvin huskyn vaatimukset sopivat elämäntyyliisi.

Kun pohjoisen karun kauneus ja elävä energia kohtaavat sitoutuneen omistajan, syntyy ainutlaatuinen ystävyys, joka haastaa molemmat nauttimaan ulkoilmaelämästä – joka päivä.

Ravinto on välittämistä

Siperianhusky, joka vie sinut seikkailusta toiseen, ansaitsee ruokavalion, joka kantaa sen voimakkaan ja leikkisän luonteen läpi jokaisen retken.

Raakaruokinta on valinta, joka kunnioittaa koiran luonnollisia tarpeita. Se ei ole vain terveellistä, vaan myös yksinkertaista: tiedät tarkalleen, mitä koirasi syö. Puhdas ja luonnollinen ravinto on perusta, jonka päälle rakentuu pitkä ja onnellinen elämä.
Lue kattavaa tietoa raakaruokinnasta täältä: Raakaruoka – MUSH

Haluatko tietää vielä lisää? Tutustu MUSH Vaisto® -sarjan tuotteisiin ja anna tollerillesi parasta mahdollista ravintoa.

husky5
Turvallinen startti pienelle seikkailijalle
mush vaisto 2016 fiilis pifa 291 scaled
Puhdasta ravintoa ja luonnollista elinvoimaa

Siperianhusky Jymy

Miksi päätit kokeilla raakaa ruokaa lemmikillesi? Mistä sait tietoa? Nappularuualla…
img 8369

Siperianhusky Pia

Miksi aloititte barffauksen? ajattelin että se olisi koirille hyväksi ja…
10305604 10152101777650205 3627253677819636115 n

Siperianhusky

Miksi aloititte barffauksen? Krissa, Siperianhusky tyttö, äitissä 1/4 alaskalaista verta…
img 3425

Siperianhusky

Miksi aloititte barffauksen? Nekoda on vuoden ikäinen siperianhusky narttu. Harrastan…
10003525 10202661440751485 864623882 n collage

Siperianhusky Roosa

Miksi aloititte barffauksen? Aloitimme barffauksen, kun koiramme ei suostunut enää…