LABRADORINNOUTAJA
Labradorinnoutaja on suosittu ja rakastettava koirarotu, joka hurmaa ystävällisyydellään ja aktiivisuudellaan.
Sen juuret ulottuvat Newfoundlandin saarelle, missä se toimi alun perin kalastajien apuna. Nykyään niitä käytetään laajasti sekä metsästyskoirina että perheen lemmikkeinä. Ne ovat myös erinomaisia avustajakoira ja soveltuvat hyvin esimerkiksi näkövammaisten opaskoiriksi sekä terapiakoira-toimintaan. Rodun leikkisä ja iloinen luonne tekee siitä suositun valinnan erityisesti lapsiperheille.
LUONNE
Ystävällinen, luotettava, lempeä, älykäs, energinen, sosiaalinen
VÄRIT
Musta, keltainen, ruskea
PAINO
25–45 kg
KORKEUS
56–57 cm (uros), 54–56 cm (naaras)
ELINIKÄ
10–12 vuotta
LABRATORINNOUTAJAN LUONNE
Labradorinnoutaja on erinomainen perhekoira, jonka luonteelle on ominaista ystävällisyys, lapsirakkaus, iloisuus ja uskollisuus.
Se on aktiivinen ja toiminnanhaluinen koira, joka nauttii erityisesti vedessä ja ulkona työskentelystä. Labbis on monipuolinen käyttökoira, joka menestyy hyvin erilaisissa koirakokeissa, kuten metsästys-, jäljestys-, palveluskoira-, raunio- ja tottelevaisuuskokeissa. Vaikka sen henkinen kehitys on usein hidasta, se säilyy oppimiskykyisenä vanhuuteensa saakka.
Tämän tiedonlähteenä toimii hankikoira.fi -sivusto.
Lue myös Mush omistajien kokemuksista
RODUN HISTORIA
Labradorinnoutajan historia juontaa juurensa Newfoundlandin saarelle, Kanadan itärannikolle 1700-1800-luvuille, missä näitä koiria käytettiin kalastajien apuna sekä metsästyksessä.
Rodun kantavanhemmat tuotiin Brittein saarille, ja sieltä se levisi maailmalle. Aluksi kaikki labradorit olivat mustia, mutta nykyisin niitä esiintyy myös keltaisina ja ruskeina. Rotu hyväksyttiin virallisesti Englannin kennelliitossa vuonna 1903. Suomeen ensimmäiset labradorit tuotiin jo 1900-luvun alussa, mutta nykyinen kanta sai alkunsa 1950-luvulla tuoduista koirista. Labbis on nykyisin yksi maailman yleisimmistä koiraroduista, ja sen suosio perustuu niin metsästysominaisuuksiin kuin ystävälliseen luonteeseen ja helppoon koulutettavuuteen. Suomessa rodun kanta on vahvistunut erityisesti 1980-luvulta lähtien, ja nykyisin se pitää rekisteröintimäärien kärkipaikkaa Suomessa.
Tämän tiedonlähteenä toimii labradori.fi/rotu/rodun-historia.