Ohjeita ja vinkkejä kissan raakaruokintaan

Kissan BARF-ruokinta

Kissat ovat lihansyöjiä, minkä vuoksi niiden BARF-ruokavalion tulisi koostua lähes yksinomaan raa’asta lihasta, sisäelimistä sekä luista. Ehdottomasti helpoin tapa on käyttää MUSH Vaisto Cat raakaa täysravintoa, mutta toki MUSHilta löytyy vaihtoehdot itsekoottuun ruokavalioonkin Basic-tuotteiden avulla. Molempia myydään hyvinvarustelluissa eläintarvikeliikkeissä.

Alta löydät hieman tietoja ja vinkkejä aloittamiseen, ja lisää voit lukea tästä artikkelista!

adobestock 37629860 scaled

Rawfood picture 2 scaled

Tietoa itse kootusta ruokavaliosta

BARF on kissalle luonnollinen ruokavalio ja mukailee kissan lajityypillistä ravintoa.

Erityishuomiota kissan raakaruokinnassa on kiinnitettävä tauriinin, jonka saanti on kissalle välttämätöntä. Ruokavaliota voidaan täydentää esimerkiksi kokonaisilla sydämillä ja sydänjauhelihalla, jotka ovat hyviä tauriinin lähteitä.

Luonnossa kissat syövät useita pieniä aterioita pitkin päivää. Tämän vuoksi on tärkeää, että kissalle tarjotaan ruokaa usein, tai ruokaa on koko ajan saatavilla. Voit siis tarjota kissalle uusia pullia useita kertoja päivässä. Toinen kissoille ominainen asia on, että ne vaativat ehdottoman tuoretta ruokaa. Tästä syystä raakapakastetut annospullat ovat loistava vaihtoehto, ne ovat vähemmän prosessoituja ja luonnolliset ravintoaineet säilyvät niissä mahdollisimman hyvin. 

MUSH kissanruoan käyttäminen on sekä helppoa että turvallista, koska kaikki raaka-aineemme tulevat luotettavilta toimittajilta. Tuotteet tarvitsee vain sulattaa ja tarjoilla. Suosittelemme, että sulatat tuotteet jääkaapissa. Jos sulatat tuotteet huoneenlämmössä on ne käytettävä 12 tunnin kuluessa sulatuksesta. On syytä muistaa, ettei tuotteita voi sulattaa mikroaaltouunissa: kuumentuessaan luuaines kovettuu ja voi siten olla jopa vaarallista kissalle. 

pexels polina tankilevitch
Haluatko tietää, miten valitsemme raaka-aineemme ja mistä ne tuleVAT?
08 mush bites are weighed for
Tutustu tuotteidemme valmistusprosessiin.

Tarkempaa tietoa AIHEESTA
Kissat ja BARF

Kissan BARF-raakaravinnon tulisi sisältää pääasiassa proteiineja sekä rasvaa. Hiilihydraatteja kissa ei tarvitse juuri ollenkaan.

test 1717147108 trimmy Group

Rasvahapot: Omega-3 ja -6 lihasta ja kalasta

test 1717147108 trimmy Group

Tauriini: Elintärkeä aminohappo, sisäelimet hyvä lähde

test 1717147108 trimmy Group

Nesteytys: Kissa saa nesteensä pääasiassa ruoasta

test 1717147108 trimmy Group

Kalsium-fosforisuhde: Luiset lihat tukevat tasapainoa

test 1717147108 trimmy Group

Vitamiinit: A- ja D-vitamiinit maksasta ja munuaisista.

kuvat picturefactory 0159 0

TÄSSÄ VIELÄ YKSITYISKOHTAISEMMIN ASIASTA KIINNOSTUNEILLE:

Proteiinien lisäksi kissasi tarvitsevat rasvahappoja (omega-6 ja omega-3), joita on luonnostaan sian- ja kananlihassa sekä rasvaisissa kaloissa, kuten lohessa. On kuitenkin syytä muistaa, että rasvaiset kalat sisältävät paljon rasvaliukoisia vitamiineja: yliannostusvaaran vuoksi niitä tulee antaa kissalle korkeintaan kerran viikossa.

Kissan on saatava riittävästi tauriinia päivittäisestä ravinnostaan. Kissa saa luonnollisesta ruokavaliostaan tauriinia metsästämistään pikkujyrsijöistä ja linnuista, jotka se syö luineen ja sisäelimineen. Koska kuumentaminen tuhoaa suurimman osan tauriinista, teollisessa kissanruoassa ei ole tauriinia kuin lisätyssä muodossa. Kissanpennulle tauriinin puute voi aiheuttaa sokeutumisen, ja emokissan tauriininpuutos johtaa herkästi kuolleiden tai epämuodostuneiden poikasten syntymiseen. Sisäelimet, joista eritoten sydämet, sisältävät paljon kissalle tärkeää tauriinia, minkä vuoksi kissalle olisi hyvä tarjota sisäelimiä 2–3 kertaa viikossa.

Kissat eivät tunne janoa, vaan ovat tottuneet saamaan tarvitsemansa nesteen ravinnostaan. Tästä syystä kuivamuonaa syötettäessä kissat saavat aivan liian vähän vettä ravinnostaan. Noudattamalla BARFia kissa saa ruoastaan tarvitsemansa nestemäärän.

Tässä kohdassa kissan ja koiran raakaruokinta eroavat toisistaan. Kissat ovat tottuneet saamaan tarvitsemansa nesteen pyydystämistään elävistä eläimistä. Koska kissasi ei tunne janoa, se juo usein liian vähän vettä. Liian vähäinen vedensaanti voi johtaa sairauksiin, esim. virtsatietulehduksiin tai virtsakiviin.

Kissan raakaruokinnassa on hyvä huolehtia, että kissan ravinnosta saama kalsium-fosforisuhde on sopiva. Tärkeimpiä yksittäisiä tekijöitä BARF-ruokavaliossa kissalle ovat raa’at luiset lihat, eli esim. broilerin siivet, kaulat, selät tai vaikkapa kokonaisena jauhettu kana. Kissan on saatava ravinnostaan kalkkia ja fosforia sopivassa suhteessa, eli noin 1,2 : 1. Kalkkia siis vähän enemmän kuin fosforia.

Luuttomassa lihassa on fosforia kosolti, ja ellei sen tasapainottajaksi ole tarjolla kalkkia, alkaa fosforipitoinen ravinto kuluttaa kissan kehon omia kalkkivarantoja luista. Luiset lihat on tarjottava kissalle aina ja ehdottomasti raakana, koska kypsyessään luut kovenevat ja niistä irtoaa syödessä teräviä paloja, jotka voivat vahingoittaa kissan suolistoa. Jos kissa vetelee viiksiinsä pelkkää filettä ja ruodittua kalaa, kehittyy sille vähitellen kohtalokas kalkinpuutostila (paper bone disease eli paperiluusairaus), joka voi pennulla johtaa tuskalliseen kuolemaan. Niinpä vähintään kolmannes aikuisen kissan raakaruokavaliosta on oltava luista lihaa, ja kasvavalla pennulla vieläkin enemmän, jopa puolet ruokavaliosta.

Kissan BARF-ruokavalio koostuu raa’asta lihasta, sisäelimistä ja luista. Näiden lisäksi kissalle voidaan antaa esimerkiksi kalaa ja munia. Olennaista kissan raakaruokinnassa on, että kissalle tarjotaan useamman eläimen lihaa, kalkin lähteitä sekä riittävästi A- ja D-vitamiineja. Esimerkiksi maksa ja munuaiset ovat kissalle hyviä A- ja D-vitamiinien lähteitä.

Aloitettaessa kissanpennun ruokintaa pyritään mahdollisimman puhtaaseen ja terveelliseen ruokavalioon. Teollisen ruoan lisäaineet voivat johtaa kissan allergioihin, virtsatieongelmiin ja jopa syöpään.

BARF-ruokinta edesauttaa kissan luonnollista kykyä hyödyntää raakaruoan ravinteet. Kissan oma ruoansulatusjärjestelmä pystyy säännöstelemään ravinteiden saantia. Vaikka ravinnetasapainoa ei saavutetakaan päivittäin, vaan esimerkiksi vasta viikon ajanjaksolla, on se kuitenkin paljon parempi kissan hyvinvoinnille sekä ravinteiden imeytymiselle pidemmällä tähtäimellä kuin jos kissaa ruokittaisiin teollisella ruoalla.

Muistathan, että jokainen kissa on yksilö, joten kaikille kissoille sopivia tarkkoja ruokintaohjeita ei ole. Nämä ohjeet ovat suuntaa-antavia.

Jos kissa vetelee viiksiinsä silkkaa filettä ja ruodittua kalaa, kehittyy sille vähitellen kohtalokas kalkinpuutostila (paper bone disease eli paperiluusairaus), joka voi pennulla johtaa tuskalliseen kuolemaan. Niinpä vähintään kolmannes aikuisen kissan raakaruokavaliosta on oltava luista lihaa, ja kasvavalla pennulla vieläkin enemmän, jopa puolet ruokavaliosta.

Ikääntyneen tai vanhan kissan BARF-ruokinta ei juurikaan eroa normaalista BARF-ruokinnasta. Tulee kuitenkin muistaa, että vanhalla kissalla saattaa olla joitakin sairauksia, jotka täytyy ottaa huomioon kissan ruokavaliota suunniteltaessa. Ikääntyneet kissat tarvitsevat riittävän määrän ravintoa, mutta samalla on tarkkailtava, ettei kissalle ala tulla ylipainoa.

Sairaan kissan kehoa ei tule rasittaa tarpeettomilla tai vahingollisilla aineilla, kuten esimerkiksi lisä-, säilöntä-, ja väriaineille, jotka varsinkin pidemmällä aikavälillä ovat haitallisia. Vanhojen kissojen ruokavaliossa pyritään välttämään tuotteita, jotka sisältävät vilja- ja maitotuotteita, soijaa tai maissia, sillä ne eivät ole kissan luonnollista ravintoa ja voivat siksi aiheuttaa helposti ongelmia. Vanhalla kissalla saattaa olla huonot hampaat, joten pitää muistaa että luut eivät välttämättä sovi, koska kissa ei jaksa purra niitä. Onneksi osa tuotteistamme on jauhettuja, joten vanhakin kissa pääsee nauttimaan lihan ja luiden hyödyistä.

Muistathan, että jokainen kissa on yksilö, joten kaikille kissoille sopivia tarkkoja kissan raakaruokintaohjeita ei ole. Nämä ohjeet ovat suuntaa-antavia.