Mistä tunnistan ylipainoisen koiran?

Ylipainoisella koiralla ei näy ylhäältä katsottuna vyötäröä, kylkiluita ei tunne selkää silittäessä, koiran liikkuminen on vaikeutunut ja näyttää erilaiselta kuin ennen ja koiran mieli saattaa olla maassa.

On myös tapauksia, joissa koira saattaa vaikuttaa ylipainoiselta, mutta kerros ihon alla onkin rasvavaraston sijaan turvotusta, joka saattaa johtua ruokavalion sopimattomuudesta. Näissä tapauksissa ruokavalion korjaaminen aiheuttaa yleensä hyvin nopeita muutoksia koiran olemuksessa ja mielialassa.

adobestock 138594892 scaled

tulos 3 1 300x169 1

Mistä ylipaino johtuu?

Koiran ylipaino voi johtua monesta syystä ja usein yhtä, tiettyä syytä on hankalaa määritellä. Pääosin koiran painoon vaikuttavat

  • Ruoan määrä
  • Öiikunta
  • Ruoan energiapitoisuus
  • Ruoansulatus
  • Ruoan sopimattomuus
  • Sairaudet

Onneksi koiran omistaja voi vaikuttaa valtaosaan näistä muuttujista! Helpoiten omistaja voi vaikuttaa ruoan ja liikunnan määrään. Muutokset eivät kuitenkaan saa olla liian radikaaleja! Alkuun kävelylenkkiä voi pidentää ihan vain vartilla ja ruoan määrää vähentää samalla 10-15%. Herkut on samalla hyvä vaihtaa mahdollisimman vähärasvaisiksi. Esimerkiksi Vainu®-sarjan Sonnin suti, Naudan keuhko ja Naudan ruokatorvi ovat hyviä vaihtoehtoja. Ne ovat hyvin proteiinipitoisia ja tietenkin täysin kotimaisia.

Miten ravinto kannattaa koostaa?

Koiraeläimet syövät luonnostaan lähinnä proteiinia ja rasvaa. Proteiinit kannattaa pitää mahdollisimman laadukkaina ja sama pätee rasvaan – härskiintynyt rasva voi aiheuttaa monia ongelmia ja ei ole sopivaa ravintoa koiralle.

Kaura, maissi, soija, peruna, riisi, vehnä ja muut vastaavat eivät kuulu koiraeläinten luonnolliseen ravintoon ja aiheuttavat herkästi esimerkiksi ruoansulatus- ja iho-ongelmia ja samalla ne ovat usein syynä koiran turvotukseen.

Raakaruoka onkin erinomainen valinta laihduttavalle koiralle! Pakastaessa rasvat eivät härskiinny ja ravintoaineet säilyvät hyvinä. Vaisto-sarjan täysravinnoista löytyy useita laihduttajille sopivia vaihtoehtoja. Kuitujen ja joidenkin ravintoaineiden lähteenä käytämme tuoreita kasviksia ja vihanneksia!

mush vainu pysty 9984 scaled

vaisto vihrea nauta sika kana
duo sensitive

Vaisto®-tuotteet laihduttajalle

Laihduttavan ja raakaruokinnalle siirtyvän koiran ehdottomia valintoja ovat Vaisto® Vihreä (sika-nauta-kana) ja Hellä® Kana. Vaisto Vihreä poikkeaa hiukan muista Vaisto®-sarjan täysravinnoista, sillä se sisältää 10 % kasviksia ja öljyjä. Muissa Vaisto-sarjan tuotteissa kasvisten osuus on vain 5 %. Myös luuaineksen määrä on Vihreässä hiukan matalampi. Vaisto Vihreää on saatavilla 800 g ja 3 kg pullapakkauksissa ja 10 kg kannettavissa minilevylaatikoissa.

Hellä® Kana on kaikista matalimman energiapitoisuuden omaava tuotteemme– superruoka ja täysravinto. Hapatetut kasvikset sisältävät runsaan kirjon suoliston hyvinvoinnille tärkeitä maitohappobakteereita ja laadukas omega-3 kala-oliiviöljyseos tukee koiran kognitiivisia toimintoja, sekä turkin, ihon ja sydämen hyvinvointia. Hellä Kanaa on saatavilla 1 kg ja 3 kg pullapusseissa.

duo sensitive 150x150 1

Myös DUO+® Sensitive (kana-kalkkuna) on hyvä vaihtoehto laihduttavalle koiralle. DUO+ Sensitiven pakkauskoot on 1 kg, sekä 3 kg pullapussi ja sitä on saatavilla myös K- ja S-ryhmän liikkeissä (K-Supermarketit, Citymarketit, Prismat ja esimerkiksi osa S-marketeista)

Mikäli koira on allerginen siipikarjalle, voi myös siirtyä suoraan kokeilemaan Vaisto®-sarjan Punaista. Joukkoon voi alkuun lisätä muutaman BASIC-sarjan kasvispullan ruoansulatusta- ja kylläisyydentunnetta lisäämään. Myös Vaisto® Sininen (nauta-kalkkuna-lohi) on ehdottomasti kokeilemisenarvoinen vaihtoehto!

Tässä vielä ohjeet raakaruokinnalle siirtymiseen!

Miksi koira kannattaa pitää ihannepainossa?

Pienikin ylipaino saattaa olla syynä useille, melko yleisille koirien ongelmille. Koiran ylipaino on linkitetty muun muassa

  • Nivelongelmiin
  • Sydänongelmiin
  • Hengitysongelmiin
  • Ongelmiin anestesiassa
  • Lisääntyneeseen kasvainriskiin
  • Iho-ongelmiin
  • Matalaan aktiivisuustasoon
  • Lisääntyneeseen diabetesriskiin
  • Eliniän lyhteymiseen

Syitä koiran painon- ja ruokavalion tarkkailuun on siis useita! Ikävä kyllä omistajan on usein hankalaa huomata hiljalleen kertynyttä ylipainoa, eli ulkopuolisen rehellinen mielipide voi toisinaan olla hyvin arvokas. Erittäin hyvä vaihtoehto on myös aina muistaa kysellä eläinlääkärin mielipidettä koiran painosta muiden käyntien yhteydessä.

Painonpudotus saattaa olla pitkällinen prosessi, mutta koiran elämänlaadun kannalta se kannattaa aina ja kaikissa elämänvaiheissa!

adobestock 115425209 scaled